Wat schouderklachten met knoflook te maken hebben

knoflook en nek- en schouderklachten

​Knoflook. Van knoflooksoep tot een klein beetje uitgeperste knoflook in je eten. Over het algemeen hebben we de mening dat knoflook heel gezond is. En dat is soms ook zo.

Het kan onder andere helpen bij de preventie van kanker en kransslagaderaandoeningen. Net als uien en prei zijn ze een belangrijke bron van zwavelcomponenten en stimuleren ze de afvoer van cholesterol uit je lichaam.

Maar is knoflook wel zo gezond, of toch niet?


Er is nog wat anders aan de hand met knoflook. Zoals jullie weten ​heb ik de opleiding van ChinFood Consulent afgerond​. ​De opleiding Chinese Voedingsleer met de 5 elementen. 

Vanuit die visie is er nog een ander aspect aan knoflook dat mij verraste en waarom het in sommige gevallen helemaal niet aan te raden is.

​Wat achtergrondinformatie


Vijf Elementen Voeding deelt voedingsmiddelen in naar 'thermische warmte' en de 5 smaken resp. de 5 elementen. ​Deze hebben op hun beurt weer een relatie ​met specifieke organen (en emoties) in je lichaam.

De theorie van de 5 elementen gaat nog veel verder maar dat is nu even van minder belang.

De smaak zuur hoort bij het element Hout (lever, galblaas), bitter bij Vuur (hart, dunne darm), zoet bij Aarde (milt, maag), scherp bij Metaal (longen, dikke darm) en zout bij Water (nieren, blaas).

Het begrip thermische warmte gaat over het effect dat een voedingsmiddel in jouw lichaam veroorzaakt. Er zijn hete, warme, neutrale, verfrissende en koude voedingsmiddelen. Gember is bijvoorbeeld verhittend, munt juist verkoelend. Knoflook wordt geschaard onder de scherp-warme voedingsmiddelen. En daar zit het hem nu net in.

Wat is het effect van knoflook?


In de theorie van de 5 elementen is het effect van een overdaad aan scherp-warme voedingsmiddelen eten (bijv. knoflook en scherpe specerijen) een zogenaamde 'yang-overmaat' in de organen van het element Hout.

De lever en de galblaas. In de praktijk betekent dit voor jouzelf:
• vatbaar voor ergernis en woede
• prikkelbaar
• spanning in de nek- en schouderspieren !!!!
• gezichtsstoornissen
• leverontsteking
• galkoliek
• hoge bloeddruk en soms zelfs een beroerte

Ben je verkouden of heb je arteriosclerose dan kan knoflook je helpen. Maar heb je volgens Chinese leer een zogenaamde 'hete basisconstitutie' of beschadigde houtorganen (lever, galblaas) dan is knoflook, vooral rauwe, niet aan te raden!

Wat zijn nog meer scherp-warme voedingsmiddelen?


Niet leuk natuurlijk maar hier komt een lijstje:
• knoflook dus
• rauwe uien
• scherpe specerijen
• alcohol met een hoog percentage
• gember

De grote vraag...


De vraag die natuurlijk opkomt, zeker bij mij is... wat is een overdaad?
Wanneer eet je teveel van deze ingrediënten? Het blijft lastig te zeggen. Is dat iedere dag? Of 3x per week 30 jaar lang? Kook je regelmatig met scherpe specerijen?

Het is altijd een nuance verhaal. En je kunt nooit 1-op-1 zeggen dat een voedingsmiddel de oorzaak is van jouw klachten.


Feit blijft wel dat als je van spicy eten houdt, veel achter de computer zit én last hebt van je nek en schouders, je toch eens kunt kijken naar je voedingspatroon. ​

Doe het wat kalmer aan ​met al die 'hete' ingrediënten en de afhaal Chinees, Indo of Thai 😉

​Extra tip


Behalve dat knoflook zorgt voor 'hitte' in je lichaam dat bij kan dragen aan die klachten is dat ook zo met cacao (die reep chocolade elke dag) en de tegenwoordig zo vaak gedronken gemberthee!

PS Binnenkort vind je op deze site (Vital Living) de eerder gepubliceerde inhoud (recepten en info over 5 elementen voeding) van mijn andere site www.5elementenkoken.nl
Zo staat alles wat met ​Leuker en Lichter Leven te maken heeft straks op 1 site:
Helder Denken • Heerlijk Eten • Lekker Wonen • Relaxed werken • Stralend jezelf zijn

Over de auteur

Nicky Beentjes  -  Feng Shui Life en Business Coach voor als je wilt gaan doen wat ècht je hart heeft. Van je unieke talent ontdekken tot de sfeer en energie in je huis en kantoor ondersteunend maken aan jouw doel.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>