Case study – Feng Shui slaapkamer inrichten

De belangrijkste ruimte in je huis

In Feng Shui is je slaapkamer een van de belangrijkste ruimten om de energie, de sfeer zo goed mogelijk te hebben. Het voornaamste is dat je slaapkamer in een qua energie zo gunstig mogelijk deel van je huis ligt. Je bed zou daarbij met het hoofdeind in een voor jou (voor jullie) goede windrichting moeten staan.

Hoe meer je je verdiept in Feng Shui, hoe geavanceerder de systemen die je kunt gebruiken. Zelfs als je, zoals ik, er al jaren mee werkt ontdek je soms voor je eigen huis nog wat nieuws.

We verplaatsen het bed

Vandaar de verplaatsing van ons bed naar de tegenoverliggende wand van de slaapkamer. Gelukkig kon het en vroeg het alleen een paar kleine aanpassingen.

More...

Qua windrichting ligging ligt onze slaapkamer in het noordoostelijk deel van ons huis, een plek die dit jaar (tot 4 feb 2017) niet echt gunstig is omdat de zogenaamde 'ziektester' hier heerst. Deze kan, afhankelijk van wat er buiten je huis is, wel of geen effect hebben op je gezondheid als je deze ruimte ook nog eens veel gebruikt. Gelukkig hebben we alleen wat lichte klachten gehad. Door hier wat meer 'metaal' te plaatsen onderdruk je de mogelijk negatieve effecten.

In welke windrichting staat ons bed?

In klassieke Feng Shui werken we met het kompas om te weten hoe je het beste je meubilair kunt plaatsen. De ene richting is goed voor focus, de andere richting goed voor communicatie. Er zijn in totaal 8 verschillende kwaliteiten verdeeld over 24 kompasrichtingen van 15 graden elk. Zo kun je voor bijvoorbeeld je bed, fornuis, bureau en bank bepalen wat jij in je leven het meeste nodig hebt en daar je inrichting op aanpassen.

Ons bed stond met het hoofdeind gericht naar het Oosten. Een prima richting voor ons, maar als we dieper kijken blijkt dat van de 3 Oostrichtingen (Oost 1, 2 en 3) alleen Oost 2 gunstig is, de andere twee niet. En... we blijken dus naar Oost 3 te liggen. Voor de overkant, het westen geldt precies het omgekeerde. West 2 niet gunstig, 1 en 3 wel. Voor mij betekent West 3 stabiliteit en focus, voor mijn partner goede relaties opbouwen en communicatie. Beiden handig in ons leven.

Balk over je bed of onder een schuine wand slapen?

Behalve een gunstige richting voor je bed zijn ook de vormen in en buiten je slaapkamer van belang. Nu zijn de meeste slaapkamers vierkant of rechthoekig met een recht plafond, maar slaap je op een zolderverdieping dan heb je vaak te maken met schuine wanden, schuine of scherpe hoeken en balken.

Vanuit Feng Shui perspectief niet zo gunstig om hier onder te liggen. De energie (Ch'i) 'botst' als het ware hier tegenaan en wordt onrustig. En dit kan onrust in jou, hoofdpijn of andere klachten in je lichaam veroorzaken.

feng shui slaapkamer

Scherpe hoeken

In onze slaapkamer heb ik ook te maken met twee scherpe hoeken die gericht zijn op ons bed. Dit weet ik natuurlijk al jaren maar ja… het is niet zo makkelijk op te lossen. De stucadoor heeft deze hoeken indertijd nog eens extra scherp gemaakt met een metalen profiel. Heel fijn maar niet heus.

Wat kan ik daar nu aan doen? Een oplossing met doeken houd ik niet van maar een noodoplossing is om de hoeken iets vlakker te schuren, hopelijk lukt dat ondanks het metalen profiel.

Dus dat gaat binnenkort (na 4 februari) gebeuren als de negatieve energie hier weer weg is*. Nog mooier zou zijn als het een vlak profiel zou worden waardoor de scherpte naar links en rechts is en niet meer richting bed.
* Als er in je huis een plek is waar de energie voor een bepaald jaar niet gunstig is, houdt deze plek dan zo rustig mogelijk, dus geen lawaai maken, schuren, boren, renoveren e.d.

Plaatsing bed in de ruimte

Over het algemeen kun je zeggen dat een bed schuin tegenover de deur (niet in lijn met de deur) het beste is. En dit was ook het geval toen het bed naar Oost 3 gericht stond. Nu staat het tegen dezelfde wand als de deur wat betekent dat ik nu het dichtste bij de deur lig in plaats van mijn partner.

De afstand tot de deur is groot genoeg alleen er is 1 nadeel, de deur opent naar de andere kant (dus niet naar het bed toe) waardoor je nog wat bescherming zou hebben. De deur ’s nachts helemaal dicht voelt niet fijn en deur op een kier creërt een scherpe punt op het bed gericht. Vanuit Feng Shui geen goed idee.

Spiegels verwijderen

De pas spiegel stond altijd half achter de deur (op de foto staat hij precies achter de deur) maar omdat dit een weerspiegeling van het raam geeft en je jezelf in je bed ziet liggen is dit een Feng Shui no-no.
De spiegel staat nu achter de deur.

Natuurlijk kun je zeggen... wat maakt het uit je hebt toch je ogen dicht. Maar toch hebben dit soort zaken onbewust een negatieve invloed op de kwaliteit van je nachtrust. De deur open is niet ideaal maar dicht vinden we te benauwd, ook omdat een raam open wel erg dicht bij het hoofdeind van het bed is, de hele nacht tocht om je hoofd is niet ideaal.​

Voor mijn partner is het een duidelijke verbetering. Het bed stond eerst ongeveer 1,5 meter naast een donkerbruine garderobekast. Dit kan onbewust een gevoel van zwaarte geven voor degene die daar het dichtste bij ligt. Net als het zicht op de deuropening een gevoel van onrust en onveiligheid kan oproepen. Het bed staat nu een stuk beschutter en de ingang van de slaapkamer is veel ruimer geworden.

Misschien dat ik in de toekomst toch nog een oplossing zoek voor de deuropening,
 zodat het veiliger voelt met de deur open. Ik denk dan aan bijvoorbeeld een gordijn met grote ringen dat alleen ’s nachts voor de deuropening hangt.

Deur open of deur dicht?

Wij wonen met z'n twee en hebben altijd alle deuren open op de bovenverdieping zodat de energie vrij in- en uitstroomt. Het is geen kwestie van goed of fout, alleen een persoonlijke voorkeur. Ik kan me goed voorstellen dat dit met een gezin anders werkt.​

Feng Shui Advies voor jouw slaapkamer nodig?

Ik kom graag bij je langs of kom in Haarlem langs met plattegrond en foto's. Dan bespreken we samen de mooiste en beste Feng Shui oplossingen voor jouw slaapkamer. Mail of bel naar 06 - 5320 5588 voor meer info.
 

 

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Over de auteur

Nicky Beentjes  -  Feng Shui Life en Business Coach voor als je wilt gaan doen wat ècht je hart heeft. Van je unieke talent ontdekken tot de sfeer en energie in je huis en kantoor ondersteunend maken aan jouw doel.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>