Wat is Feng Shui (en wat kun je ermee)?

Wat is Feng Shui en wat kun je er eigenlijk mee? Veel van mijn klanten hebben weleens van Feng Shui gehoord maar weten niet goed wat het precies is en vooral wat je ermee kunt. Ze 'voelen' er alleen een bepaalde klik mee en willen vooral een goede energie in hun huis realiseren.

In dit blog lees je meer over het hoe en wat van Feng Shui.


Hoe spreek je Feng Shui eigenlijk uit?

Feng Shui kun je op verschillende manieren uitspreken: Foeng Schwee of Feng Shoe-wie is helemaal prima, ik begrijp toch wel wat je bedoelt šŸ˜‰


Wat is Feng Shui eigenlijk?

Daarvoor wil ik je graag eerst een vraag stellen...
Stel je hebt het al tijden heel erg druk en je voelt je gestressed. Waar ga je dan naar toe om tot jezelf te komen? Welke plekken buiten je huis vind je dan het fijnste?

Grote kans dat je 'de natuur' zegt. Een dagje of liefst 3 weken naar zee, een bos, een meer of naar de bergen. In zo'n omgeving valt alle stress van je af, voel je je heerlijk ontspannen en kom je weer tot rust.


Levensenergie of Ch'i

Je voelt je fijn op die plekken omdat daar een goede sfeer is. Planten, bloemen en bomen zien er gezond uit, dieren vinden het er prettig, er is natuurlijk water (beekjes, rivier, meer of zee) en schone lucht. In Feng Shui termen zeg je dan dat er een goede Ch'i of levensenergie stroomt en dat voel je.

Je ademt vrijer en geniet van al het moois om je heen. De stress die je eerder voelde verdwijnt langzaam uit je systeem.


De energie in je huis of kantoor

In de natuur voel je je dus fijn maar hoe zou het voor je zijn als je die fijne 'buiten' energie, die krachtige Ch'i altijd om je heen zou hebben? In je huis en in je kantoor, zodat je hetzelfde effect bereikt als in de natuur zijn? 
Een gevoel van rust en welbevinden te ervaren met als gevolg dat je (weer) in staat bent om wat je wilt in je leven ook te bereiken.

Feng Shui bestudeert de natuurkrachten, de levensenergie in de omgeving en welk effect dit heeft op de mens. Feng Shui helpt je om jezelf beter in lijn te brengen met die natuurkrachten (energie) in je omgeving en daarmee je vitaliteit, welzijn en welvaart te versterken.


Feng Shui vroeger en nu

Vroeger was Feng Shui (Yin Feng Shui) vooral voorbehouden aan het hof en de elite en werd het weggehouden van de gewone man. Het werd gebruikt om de positie van hooggeplaatsten zeker te stellen en om de perfecte plek te vinden voor graven zodat de directe nakomelingen en de volgende generaties voorspoed zouden hebben. 

Nu is Feng Shui meer gemeengoed geworden en bereikbaar voor iedereen die interesse heeft om zijn of haar leven te verbeteren.


Wat onderzoek je met Feng Shui?

Feng Shui onderzoekt hoe je de beste energie uit de omgeving je huis (of kantoor) binnen laat stromen, stuurt en vervolgens in balans brengt. Is er een goede balans dan zul je merken dat je je vitaler voelt, je relaties met anderen harmonieuzer worden en je meer overvloed ervaart.

Feng Shui onderzoekt:

 • Welke energie is er in de directe omgeving van jouw huis (of kantoor)
 • Is die energie vitaal en voedend of juist niet
 • Hoe en waar geef je die energie wel of beter geen toegang tot je huis (of kantoor)
 • Hoe zorg je ervoor dat jij als bewoner of gebruiker optimaal profiteert van die energie
 • Zodat je welzijn en welvaart verbeteren

Spiegeltjes en kraaltjes

Feng Shui is geen bijgeloof, filosofie of religie het is de studie van levensenergie, van tijd en ruimte. Het gebruik van spiegels, kristallen, bamboefluiten en allerhande decoratieve Chinese spullen kan je op een bepaald (symbolisch of psychologisch) niveau zeker helpen maar dit is niet waar Feng Shui werkelijk over gaat.

Uiteraard ben je vrij om wel Chinese spullen te gebruiken maar dit hoeft niet. Het is ook cultuur gebonden, in ons nuchtere Nederland hebben we er minder mee dan in Aziatische landen.


Waar gebruik je Feng Shui voor?

 • Ontspannen wonen en werken
 • Betere focus en concentratie
 • Energiestroom verbeteren voor een fijne sfeer
 • Optimale indeling van keuken, woonkamer en werkruimte
 • Gezondheidsklachten voorkomen
 • Verbeteren nachtrust gezinsleden
 • Ruzie en irritaties voorkomen
 • Versterken van gezinsrelaties
 • Kansen op werkvlak vergroten


Interesse in Feng Shui voor jouw huis of kantoor?

Over de auteur

Nicky Beentjes  -  Kleurspecialist, Feng Shui Life Coach en Grafisch Vormgever. Ik werk voor creatieve ondernemers die verlangen naar minder stress en meer genieten en een sfeervol thuis met een goede energie.

 • Ellen Loopstra schreef:

  Interessant! Het omvat veel meer dan ik al dacht. En is aardser. Ik ben nieuwsgierig wat Feng Shui voor mij nog meer kan betekenen dan ik nu al weet.

  • Nicky Beentjes schreef:

   Ellen, dank je wel voor je reactie. In mijn volgende blogs ga ik meer over Feng Shui vertellen.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >