Je huis decoreren met het ‘Hout’ element

hout element

Basis van Feng Shui is het werken met de 5 Elementen: Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout.
Maar wat zijn dat eigenlijk en hoe gebruik je dat om je huis in te richten?

De 5 elementen zijn transformaties van yin naar yang. Ze vormen een oneindige cyclus en beïnvloeden elkaar. Ze kunnen elkaar versterken of verzwakken. Soms is het nodig om een element te verzwakken om de energie te balanceren en soms wil je het element versterken.


In de Chinese filosofie staan de 5 elementen voor alles wat er bestaat.
Jaargetijden, windrichtingen, kleuren, vormen, materialen maar ook karaktertrekken, organen in het lichaam, tijdstip van de dag... alles wordt bekeken en geclassificeerd naar de 5 elementen.


Welk element is dominant in jouw interieur?


Als een element te dominant in je interieur aanwezig is kan dat verstorend werken op hoe je je voelt, je gezondheid en levenskwaliteit. Het is de kunst om evenwicht te brengen in de elementen die je in je huis gebruikt.

Of juist bewust te kiezen voor bepaalde elementen omdat je die kwaliteiten in jezelf wilt versterken of verzwakken.


Element Hout


Het element Hout staat voor de windrichting het Oosten, de kleur groen, het voorjaar, de ochtend, heeft als vorm lang, slank en hoog, het orgaan lever/galblaas en de emotie woede.

Het element Hout wordt 'gevoed' door het element Water en ontkracht door het element Vuur.

Om het element Hout in jouw huis te brengen kun je planten en bloemen gebruiken, dit is levende 'Ch'i' energie. Je houten tafel en beelden van hout horen echter tot het element Aarde.

Om te kijken of het element Hout bij jou in balans is kun je ook het Oostelijk deel van je huis onderzoeken (binnen én buiten). Heb je hier veel planten en bloemen staan of juist helemaal niet? Gebruik je hier de kleur rood (vuur) waardoor het element hout verzwakt wordt? Ontbreekt het oosten in je huis?

Hout energie bevordert ceativiteit en groei in je leven.


Een teveel aan Hout energie


Bijvoorbeeld een overwoekerde tuin met onkruid in het oosten van je huis. Zorg dat je dit goed bijhoudt. Het kan ook zijn dat je in je astrologie een overdaad aan het element Hout hebt.

Ligt jouw slaapkamer dan ook nog in het oostelijk deel van je huis, heb je hier veel planten staan of symbolen die het element hout vertegenwoordigen (bloemenbehang, kleur groen) dan kan dit een onbalans in jou geven.

Een teveel aan Hout energie kan zorgen voor koppigheid, vooringenomentheid en eigenzinnig gedrag.


Te weinig Hout energie


Bij een tekort aan Hout energie kan het zijn dat je zelf weinig Hout element in je astrologie hebt, het oostelijke deel van je huis ontbreekt en je weinig planten, bloemen of andere 'houtsymboliek' in je huis gebruikt.

Te weinig Hout energie kan leiden tot angst voor verplichtingen of verandering. Misschien laat je je altijd door andere mensen of andere meningen beïnvloeden en voel je stuurloos.


Bekijk ook Feng Shui Interieuradvies

Over de auteur

Nicky Beentjes  -  Feng Shui Life en Business Coach voor als je wilt gaan doen wat ècht je hart heeft. Van je unieke talent ontdekken tot de sfeer en energie in je huis en kantoor ondersteunend maken aan jouw doel.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>