Hoeveel ‘moet’ jij van jezelf?

stress, teveel moeten

​'Moeten'. Je herkent het vast wel, die onrust in jezelf dat je nog zoveel 'moet'. Er is 'intern moeten' en 'extern moeten'. Maar een ding hebben ze met elkaar gemeen.

Ze brengen stress en onrust in je hoofd maar eigenlijk in  je hele systeem. En dat heeft weer gevolgen voor hoe je je voelt, hoe je reageert en over een langere tijd hoe je in het leven staat. Heb jij het gevoel dat jij baas bent over je eigen leven of dat er iemand anders aan het roer staat?

Het verschil tussen intern en extern 'moeten'

More...

​Het interne 'moeten'

Besef je weleens hoe vaak je (onbewust) het woord 'moeten' gebruikt?

  • Oh jee, niet vergeten dat ik morgen naar de tandarts moet
  • Wacht even, ik moet eerst de broodtrommeltjes klaarmaken
  • Nee, ik kan niet want ik moet naar mijn moeder vanavond
  • We moeten in het weekend naar de bouwmarkt voor de badkamer
  • Hè bah, het regent en ik moet naar mijn werk
  • Ik moet toch dat boek eens lezen dat mijn vriendin zo mooi vond

En zo kun je nog wel even doorgaan. Wat het met je doet is 'druk' geven. Druk om te presteren, druk om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Druk om je leven te regelen en onder controle te houden.

Het externe 'moeten'

Een grote externe bron van 'moeten' is bijvoorbeeld Facebook. Zoveel interessants, zoveel berichten waar je een mening over hebt of waarin gevraagd word naar je mening. Vind je het leuk, geweldig of juist helemaal niet.

Constant wordt er om een reactie gevraagd. Als je hier gevoelig voor bent dan kan het je af en toe behoorlijk aanvliegen en lijkt het alsof je er niet meer aan kunt ontsnappen.

Ontsnappen aan het grote 'moeten',
3 tips

1. Willen in plaats van moeten

De kunst is om even stil te staan bij wat jij wilt. En... hoe moeilijk dat ook is het woord moeten uit je woordenlijst te schrappen en het te vervangen door een neutrale zin of het woord willen.

  • Ik heb morgen een afspraak met de tandarts
  • Ik ga nu eerst...
  • Vanavond ga ik langs bij mijn moeder
  • Ik neem de auto naar mijn werk want het regent

Voel je het verschil?
Het 'zonder oordeel zijn' van deze zinnen en het verdwijnen van je onrust gevoel?

2. Van virtuele naar echte wereld

Probeer eens een paar dagen (hoe langer hoe beter) niet te kijken. Houd je eens bezig met de echte wereld, raak in gesprek met echte mensen. Zie de prachtige herfstkleuren, ruik de geur van de herfst, voel de regen op je gezicht, hoor de wind om je huis. Kortom kom even dichter bij jezelf en je gevoel en je zult zien dat je meer rust ervaart en het 'moeten' gevoel verdwijnt.

3. Doe eens bewust even niks

Gewoon een makkelijke stoel en de 'wekker' op 10 minuten. Tien minuten je ogen dicht en je concentreren op je ademhaling. Gedachten denken en meteen weer laten gaan. Die 10 minuten lijken een eeuwigheid maar zijn toch zo weer om. Even niet 'moeten' maar rust.

Kun je die 10 minuten echt niet missen?

Dan kan ik op afstand jou ook het 'niet moeten' ofwel meer rust sturen. Kun jij lekker door en doe je jouw 'moetens' sneller. Lees dan meer ​over Helder Hoofd Sessies.


 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Over de auteur

Nicky Beentjes  -  Feng Shui Life en Business Coach voor als je wilt gaan doen wat ècht je hart heeft. Van je unieke talent ontdekken tot de sfeer en energie in je huis en kantoor ondersteunend maken aan jouw doel.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>