Feng Shui en het goed indelen van je keuken

feng shui en de keuken

Ga jij een nieuwe keuken aanschaffen of je huidige keuken vervangen? Leuk en tegelijkertijd lastig, want dan zijn er ineens een heleboel zaken waar je aan 'moet' en kunt denken. Indeling, stijl, kleur en... uiteraard energie (Feng Shui).

In Feng Shui is de plaats van de keuken en de richting waarin de kookplaat of het fornuis staat heel erg belangrijk. Daarom is het handig om te weten hoe je je keuken 'Feng Shui proof' indeelt. Je voorkomt er een 'vuur-water' clash mee en zorgt er voor dat de energie en daarmee je gezondheid in balans blijft.


Feng Shui Keukendesign

Waarom is de keuken zo belangrijk in Feng Shui? In de keuken bereid je eten dat, als het goed is, je energie geeft. Als de Ch'i (energie) in de keuken niet goed is dan heeft dit invloed op de Ch'i van het eten en het bereiden ervan en dat zou vervolgens een negatief effect op de gezondheid van de bewoners kunnen hebben.

Vanuit Feng Shui bekijk ik:
- de optimale plek, locatie van de keuken in het huis zelf vanuit de kompasrichting
- de indeling van de keuken (waar komt kookplaat, fornuis en gootsteen) vanuit de energiehoroscoop van het huis
- plaatsing van kookplaat/fornuis vanuit de horoscoop van de bewoners
- ondersteunende kleuren en materialen


Feng Shui tips voor de keuken

  • Plaats liever geen een keuken in het centrum van je huis, deze sector is passief en heeft een subtiele energiestroom nodig en niet de vurige yang energie van een keuken.

  • Zorg voor voldoende afstand tussen gootsteen en kookplaat zodat er geen vuur en water clash ontstaat. Liever ook geen kookplaat en gootsteen direct tegenover elkaar.

  • Een kookeiland is vanuit Feng Shui oogpunt niet gunstig. Beter is als de kookplaat stabiel staat met 'rugdekking'. Bij een kookeiland is er een Ch'i-stroom van alle kanten.
    Dit beïnvloedt de kwaliteit van het voedsel en kan voor gezondheidsproblemen zorgen.

  • Een kookplaat en fornuis liever niet recht tegenover de ingang. Dit geeft Sha (slechte) energie en heeft ook een negatieve invloed op de gezondheid.

Wat is in Feng Shui de beste locatie voor de keuken

De beste plek is in de meeste gevallen de zonnige (yang) kant van je huis. Het oosten, zuidoosten en zuiden van je huis. De minst goede plek zijn de plekken die horen bij het element Metaal; het westen en noordwestelijk deel van je huis.

In geavanceerde Feng Shui gebruik ik het Eight Mansions Systeem. Uitgangspunt hierbij is dat de keuken in een 'negatieve' huis sector geplaatst wordt zodat de keuken de negatieve Ch'i hier kan onderdrukken.

Waar die locatie in jouw huis is bereken ik aan de hand van een kompasmeting van de ligging van je huis.
 De volgende stap is bekijken wat voor jou persoonlijk de beste richting is en daar de kookplaat naar toe laten wijzen en vervolgens het uitzoeken van de juiste kleuren en materialen.


Over de auteur

Nicky Beentjes  -  Feng Shui Life en Business Coach voor als je wilt gaan doen wat ècht je hart heeft. Van je unieke talent ontdekken tot de sfeer en energie in je huis en kantoor ondersteunend maken aan jouw doel.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>