Feng Shui en kleuren kiezen voor je huis

kleuren kiezen - Vital LIving - Nicky Beentjes

Vanuit de Klassieke Feng Shui is er eigenlijk maar 1 manier de juiste om kleuren te kiezen voor je interieur en dat is met een Feng Shui energie horoscoop (Flying Star Chart) van je huis.


Kleuren kiezen met de Bagua 


Dat kan en mag maar in principe hebben kleuren niet het vermogen om de Ch'i daadwerkelijk te veranderen. Kleuren hebben echter wel een psychologisch effect. Zo maakt rood je actiever dan blauw.

Kleuren kiezen vanuit de Bagua betekent bijvoorbeeld dat je in jouw relatiehoek (aarde) de kleur rood (vuur) gebruikt (vuur stimuleert aarde) om liefde te stimuleren. Echter in de klassieke Feng Shui die werkt met de energie horoscoop kan rood net op die plek een ander effect hebben.

De New Age Feng Shui die gecombineerd word met Westerse Kleurenspychologie kijkt er weer anders naar. Zij kan je bijvoorbeeld aanraden om als vrouw meer roze te gebruiken in je slaapkamer of dit in je kleding te verwerken om meer liefde aan te trekken.

Uiteraard heeft dit een effect op je (emotioneel) maar vanuit de Klassieke Feng Shui wordt hier anders over gedacht.


Rood in je interieur


De kleur rood word vaak gezien als een versterker van bijvoorbeeld financieel geluk maar dit kan op de verkeerde plek toegepast ook juist leiden tot ruzie, ongelukken en problemen met de gezondheid.

Een andere manier om kleur te kiezen is gebruik te maken van de 8 richtingen of 8 huizen methode. Je huis wordt verdeeld in 8 windrichtingen waarbij elke richting staat voor een specifieke kleur.

Het zuiden wordt geassocieerd met het element Vuur en daarom zou je op die plek in je huis dan de kleur Rood kunnen gebruiken (vuur = rood).

De klassieke Feng Shui gaat uit van de niet-zichtbare energie die bepaald wordt door het energieveld dat gevormd is toen het huis gebouwd werd in combinatie met de oriëntatie van het huis (windrichting).


Energie horoscoop van de 5 Elementen


Deze onzichtbare energieën worden berekend met een energie horoscoop van de woning en gecodeerd aangegeven met een getal.

De gebruikte getallen komen overeen met de 5 energieën cq elementen: vuur (9), aarde (2,5,8), metaal (6,7), water (1) of hout (3,4).

Elke kamer in je huis heeft in elk geval 2 typen energie, een zogenaamde "Facing ster" en een "Sitting ster".

De combinatie tussen deze energieën kan gunstig zijn maar ook een conflict opleveren en dan is het zaak om dit conflict te verminderen door de toevoeging van een bemiddelende energie.

Die toevoeging is meestal een "echt" element zoals bijvoorbeeld echt water, een plant, vuur in de vorm van kaarsen, iets van steen of iets van metaal. De kleur speelt daarin een aanvullende rol.


Voorbeeld Vuur - Metaal conflict oplossen met Aarde kleuren


Als er in je slaapkamer sprake is van een combinatie van de nummers metaal (6 of 7) en vuur (9) dan geeft dit een "Vuur - Metaal conflict" en kan dit zorgen voor problemen met hoofd of long.

In de 5 Elementen Theorie zorgt het element Aarde ervoor dat de energie van Vuur verzwakt wordt en versterkt het element Aarde het element Metaal.

Om dit "conflict" in je slaapkamer dus op te lossen zou je er iets neer kunnen zetten van klei of marmer want dit staat voor het element Aarde.

De kleur geel of bruin kun je dan als extra toevoegen ongeacht waar je slaapkamer zich bevindt of dit nu in het zuiden, oosten of westen is.


Kleur toepassen vanuit Feng Shui?


Laat een Feng Shui energie horoscoop van je huis maken, kijk welke elementen niet met elkaar in harmonie zijn en voeg het ontbrekende element in kleur toe in de ruimte.

Over de auteur

Nicky Beentjes  -  Feng Shui Life en Business Coach voor als je wilt gaan doen wat ècht je hart heeft. Van je unieke talent ontdekken tot de sfeer en energie in je huis en kantoor ondersteunend maken aan jouw doel.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>