5 tips om de energie in je huis licht te houden

Feng Shui opruimen

Hoe 'gevoeliger' jij bent voor de energie om je heen, hoe meer last je kunt hebben van een overdaad aan spullen. Want in de loop van de jaren verzamel je ongemerkt heel wat spullen in je huis.

Noodzakelijke spullen maar ook cadeaus, impulsaankopen van kleding en accessoires en uiteraard alle administratie, studiemateriaal, werkstukken van je kinderen, kleding en schoenen.

In deze tijd waarin we zoveel thuis zijn en werken met iedereen om ons heen kan het je soms aanvliegen. Daarom 5 tips om fysiek én energetisch ruimte te maken in je huis of kantoor.

Want je zult merken dat de energie en de sfeer in jouw huis veel lichter voelt na een grote opruimactie. En dat heeft zeker ook een positief effect op hoe jij je voelt.


1. Kies voor een 'lichte' energie in je huis

Besluit dat je een opgeruimd huis, kamer of kantoor wilt met een energie die schoon en licht voelt. Dit is de belangrijkste stap want als je dit niet echt wilt dan laat je alles zoals het is. Neem eens rustig de tijd om te voelen bij jezelf wat die stapels papier, al die onafgemaakte zaken met jou doen.

Voel je de energie in jezelf weglekken als je naar al die spullen kijkt? Word je er somber of sjacherijnig van? Komt er niks uit je handen? Vermijd je de kamers waar het een rommeltje is?

Stel je dan eens voor hoe het is als je alles direct kunt vinden. Meteen ergens mee aan de slag kunt gaan zonder geërgerd in eindeloze stapels te zoeken naar die ene aantekening die essentieel is voor wat je wilt gaan doen.

TIP
Bedenk van te voren of je spullen wilt uitzoeken om op dezelfde plek weer terug te leggen of dat je de spullen wil verplaatsen. Handig is dan wel om van te voren te bekijken waar deze spullen komen, welke kasten, lades heb je daar voor nodig en... wat ga je doen met de spullen die daar dan in liggen?

2. Mindful schoonmaken

Dat betekent, alles van zijn plek. Niet even snel ergens omheen stoffen of zuigen maar optillen, verplaatsen en weer terug zetten.

Doe dit op een 'mindful' manier, vooral bij alle kleine spulletjes en accessoires die je hebt. Pak het voorwerp op en 'voel' wat het met je doet. Maakt het je nog blij of niet? (Marie Kondo)

3. Verzamel 'gelijke' spullen op 1 plek voor de selectie

Het handigste is om alle spullen van 1 soort te verzamelen op 1 plek. Al je boeken op de grond, alle kleding op je bed, alle badkamerspullen in 1 ruimte. Je zult verbaasd staan waar in jouw huis allerlei spullen zijn die veel handiger zijn als ze bij elkaar staan.

De bedoeling is een goed overzicht te krijgen wat je allemaal hebt en het eenmalig goed op te bergen zodat je het altijd kunt vinden. Marie Kondo (Japanse opruimgoeroe) leert je om vervolgens elk voorwerp op te pakken en echt bij jezelf te 'voelen' of je er nog blij van wordt.

Is dat niet zo, dan mag het weggegooid, weggegeven of naar de kringloop.

4. Bewust afscheid nemen

Klinkt makkelijk is het natuurlijk niet. Want je bent aan je spullen gehecht, er zit een mooie herinnering aan, je kind heeft het gemaakt, ach dat was nog van oma... Je kent het wel. Je voelt je diep van binnen schuldig als je het weg zou doen.

Wat dan helpt is zaken geordend en bij elkaar te bewaren. Of het nu in een kast, la of doos is. Het is zeker niet de beste oplossing want dat is het voorwerp in liefde los te laten, te bedanken voor de functie die het in je leven had en er vervolgens iemand anders (Kringloop?) blij mee te maken.

Het kan ook een idee zijn om foto's te nemen van spullen die je wegdoet, zo houd je toch een herinnering ook al heb je het fysieke voorwerp niet meer in je omgeving.

Wat het in deze C-tijd wel lastig maakt is dat vrijwel alle winkels, ook de kringloop gesloten is. Dat maakt het superlastig om spullen direct uit je huis te krijgen. Ik heb sinds vorige herfst al een paar tassen met kleding staan die wegkunnen maar ja, helaas.

5. Met beleid aanschaffen, eerst iets weg dan iets nieuws

Deze tip is eigenlijk het allerbelangrijkste. Want zo zorg je ervoor dat je in de toekomst een zo opgeruimd en energetisch 'schoon' huis houdt.

Ben je gek op rommelmarkten, de Blokker, Hema, tuincentra of woon lifestyle winkels? Word je dan bewust dat je ongemerkt weer in de verleiding gebracht wordt met de nieuwste kleur bloempotten, die handige dingen voor in de keuken, mooie mokken, extra ondergoed of een oude spiegel.

Bedenk dan waar je het gaat neerzetten of ophangen. En... waar het voor in de plaats komt! Doe iets ouds weg voordat je iets nieuws koopt!

Als er een ding is dat deze lastige tijd ons (of in elk geval mij) wel geleerd heeft is dat je een heleboel spullen eigenlijk niet nodig hebt. Wat dat betreft is het handig dat de verleiding tot impuls aankopen je ontnomen wordt omdat zoveel winkels dicht zijn.

Het maakt dat we allemaal veel bewuster nadenken of we iets wel echt nodig hebben of dat het een verlangen is naar afleiding of iets niet hoeven voelen.


Feng Shui en 'teveel spullen'

Als Feng Shui Consultant weet ik de betekenis en het effect van 'teveel spullen. De plek waar die spullen staan zegt namelijk iets over de kwaliteit van de energie in je huis én ook iets over jou en je leven.

Ben je daar nieuwsgierig naar, doe dan mee met mijn Pilot "Kleur in je Interieur" waarin we behalve Kleur ook het effect van 'teveel spullen' vanuit Feng Shui perspectief gaan bekijken.

Deze 6-weekse Online Training start op 8 april. Wil je nog meedoen? Bel me dan voor 31 maart op 06 - 5320 5588 voor meer info.


Over de auteur

Nicky Beentjes  -  Feng Shui Life en Business Coach voor als je wilt gaan doen wat ècht je hart heeft. Van je unieke talent ontdekken tot de sfeer en energie in je huis en kantoor ondersteunend maken aan jouw doel.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>