Kleur geeft sfeer, maar welke kleuren kies jij in je interieur?

kleur in je woonkamer

De juiste kleuren kiezen voor in je huis. Kleuren voor je woonkamer, slaapkamer of andere ruimte in je huis kiezen... dat kan best een uitdaging zijn.

5 tips voor het kiezen van kleuren in je interieur

  • Stel je voor, je staat in je nieuwe huis met de wanden nog wit en de vloer nog niet gekozen. Je spullen staan nog in je oude huis en de kleuren die je daar had, die bevallen je niet meer, je wilt het anders.
  • Of je bent toe aan een opknapbeurt van je woonkamer en wilt beginnen met schilderen maar... welke kleur kies je?

Hoe kies je uit die dikke verfwaaier, de juiste kleuren? Kleuren waar je wat mee hebt, die passen bij jouw stijl en smaak en die de ruimte net dat beetje extra geven. Ik geef je 5 tips om rekening mee te houden.

1. Kleur staat nooit op zichzelf

Hoe je een kleur beleeft wordt altijd beïnvloedt door alle andere kleuren in de ruimte. Dat betekent dat je in je hoofd een 'kleurplaatje' mag maken van alles wat je in die ruimte neer gaat zetten. Doe dat eerst voor alle grote spullen, de kleur van de kasten, eettafel, bank, stoelen en wat er aan de wand hangt. Welke kleur springt eruit, welke kleuren passen hier het beste bij? Ga je voor zachte en lichte tinten of juist voor een krachtige, donkere kleur?

2. Wat is de 'ondertoon' van de kleur

Een kleur is zelden neutraal maar heeft een ondertoon of kleurzweem. Je hebt bijvoorbeeld grijs/grijs, bruin/grijs, blauw/grijs, groen/grijs... en zo is het met alle kleuren. Dat zie je pas goed als je de kleur tegen een andere kleur houdt. Dat maakt het lastig kiezen, zeker uit je hoofd.
Een goed idee is het dan om de kleurstaal die je hebt gekozen altijd te vergelijken met dat wat er in de buurt komt te staan.

3. De kleur van binnenvallend licht

Lichtinval. Jouw huis kijkt op de huizen aan de overkant van je straat. Je schoonmoeder ziet bomen als ze naar buiten kijkt en bij vrienden met een appartement op 8 hoog zie je een groot gedeelte lucht. Drie keer een uitzicht, drie keer een andere kleurzweem in huis. Dat geeft een andere beleving.

De chique grijze tegelvloer bij je vrienden staan daar prachtig maar misschien bij jou helemaal niet. De zijden gordijnen bij je schoonmoeder hebben net dat tikje groenzweem dat mooi staat bij haar groene uitzicht. Zo heeft elk licht zijn kleurkwaliteit en kan het soms een uitdaging zijn om voor jouw interieur de juiste kleurtint te kiezen.

4. Gebruik Feng Shui als kleur leidraad

Feng Shui kent ook een aantal 'kleurregels' die gebaseerd zijn op de 5 elementen. Gebruik geel- tot bruintinten voor het stimuleren van Aarde energie, Groentinten voor Hout energie, Blauwtinten voor Water energie en wit en grijstinten voor het activeren van Metaal energie.

5. Gebruik de kracht van 'jouw' kleuren

Ontdek de kleuren die écht wat voor je doen en gebruik die in je interieur. Die specifieke kleuren geven je herkenning, kracht en zelfvertrouwen als je ze toepast voor jezelf, in je interieur en ook in je werk. Je ontdekt die kleuren met de Kleurtest.

Vallen kleurnuances jou op?

Het kan zijn dat die kleurnuances je nooit opgevallen zijn en dat het je ook niet zoveel uitmaakt of de kleuren in je huis 'kloppen' of niet. Ik heb dat als (kleur) en hooggevoelig persoon wel. Een gekozen kleur is het voor mij totaal niet of juist helemaal perfect bij wat jij in je interieur wilt of hebt staan.

De kleuren die ik voor je uitzoek zijn afgestemd op jou als persoon, je astrologie, de functie en vorm van de ruimte, de lichtinval, de spullen die je hebt staan en uiteraard jouw smaak en wensen.
Ik ontwerp een Persoonlijk Kleurpalet van 9 kleuren waarvan je de kleuren in steeds wisselende samenstelling kunt gebruiken. Met als resultaat een harmonieus geheel met in elke kamer een fijne sfeer.

Kan ik jou helpen met kleuren kiezen?

Ontdek jouw kleuren van verlangen met de Kleurtest.

Over de auteur

Nicky Beentjes  -  Feng Shui Life en Business Coach voor als je wilt gaan doen wat ècht je hart heeft. Van je unieke talent ontdekken tot de sfeer en energie in je huis en kantoor ondersteunend maken aan jouw doel.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>