Waarom je je huis niet hoeft in te richten volgens de Bagua

Bagua - Feng Shui - Vital Living - Nicky Beentjes

Het werken met de Bagua betekent niet automatisch dat je op vaste plekken in je huis vaste kleuren, vormen en materialen hoeft te gebruiken. Alhoewel je dat misschien wel denkt als je voor het eerst kennismaakt met Feng Shui.

Het is een eerste stap naar bewustwording maar zeker geen ‘noodzaak’. Je bent vrij om de kleuren te gebruiken die je wilt en ik ga je hieronder uitleggen waarom dat zo is.

Bagua en de 9 levensgebieden in Feng Shui

Bagua - Feng Shui - Vital Living - Nicky Beentjes


Als je met Feng Shui begint dan leer je als eerste het werken met de Bagua, het schema met 9 vakken die staan voor de verschillende gebieden in je leven zoals:

  • Huwelijk/Relatie (rechtsboven)
  • Kinderen/Creativiteit (rechtsmidden)
  • Helpende Vrienden/Reizen (rechtsonder)
  • Levenspad/Carrière (middenonder)
  • Kennis/Wijsheid (linksonder)
  • Familie/Voorouders (linksmidden)
  • Rijkdom/Welvaart (linksboven)
  • Roem/Erkenning (middenboven)
  • en in het midden Gezondheid

Dit schema, gelegd op de plattegrond van je huis geeft je aanwijzingen welke ruimten in jouw huis staan voor welk levensgebied.

De diepere betekenis van de voorwerpen, kleuren en materialen die je hier gebruikt hebt gerelateerd aan dat betreffende levensgebied laat je verrassende ontdekkingen doen over jezelf, je relaties en je leven in het algemeen.

Wat staat bij jou waar?


Misschien kom je tot de ontdekking dat er heel veel spullen van je ex in het gebied huwelijk/relatie staan terwijl je nu single bent en graag een relatie wilt. Je garage vol spullen die je nog steeds moet opruimen in het gebied rijkdom staat.

Bijzondere ontdekkingen die je bewust maken dat er een connectie is tussen jouw leven en de ruimte waarin je leeft.

Omdat elk gebied ook gekoppeld is aan een element (vuur, aarde, metaal, water en hout) en een kleur, vorm en materiaal, is dat het eerste waar je naar kunt kijken.

Horen de kleuren, vormen en materialen die je gebruikt hebt ook bij het betreffende element?  
Het is een prachtige ontdekkingstocht naar wat er speelt in je leven en hoe zich dat vertaalt naar wat je in je interieur gebruikt hebt.

Waar is er een overdaad aan dezelfde kleur en daarmee hetzelfde element en waar ontbreekt er wat. Uitgangspunt is dat alle elementen in een goede balans in je interieur aanwezig mogen (niet moeten!) zijn.

De basis van Feng Shui is werken met energie (Ch'i)


Als je je meer in Feng Shui gaat verdiepen dan ontdek je dat de basis ervan het werken met energie is. Ch'i is de alles omringende en doordringende universele levenskracht.

Ch'i zou in ruime mate aanwezig moeten zijn in je omgeving en is dat zo, dan kun je deze Ch'i ook toegang geven tot je huis.

Ch’i komt je huis binnen door open ramen en deuren, kan geblokkeerd worden door iets groots en massiefs of rommel.

Ch'i kan gestagneerd zijn door donkere, lage en nooit schoongehouden ruimten. En vitaal door activiteit, openheid, toegang tot buiten en natuurlijk ‘water’ als een rivier, meer of zee.

Dan ontdek je ook dat het plaatsen van kleine voorwerpen en het gebruik van kleur in je huis zeker een effect hebben op jouw gevoel maar niet zozeer de ‘vitale Ch’i’ geven die je nodig hebt om zaken in jouw voordeel te veranderen.

Want het uiteindelijke doel van Feng Shui is om de energie om je heen, uit de kosmos te gebruiken om kansen in je leven te versterken.

Energie, Ch'i stroomt en is continu in beweging


Je ontdekt dan ook dat energie altijd veranderd, er is geen statische situatie.
De aarde draait om de zon, de zon gaat op en onder, de maan kent verschillende fasen en daarmee is er een continue verandering van de energie om je heen. Feng Shui heeft deze veranderingen in energie bestudeert, in kaart gebracht tot verschillende cycli.

En dat betekent dat je middels berekeningen van te voren kunt bepalen waar welke energie zit op welk moment in tijd. Het betekent ook dat je precies het juiste moment kunt berekenen waarop de energie die jij nodig hebt voor positieve veranderingen waar in jouw huis terecht komt.

In welk jaar, in welke maand, welke dag en welk uur én in welke ruimte is de Ch'i het meest vitaal?
Activeer je op dat moment in tijd die energie door beweging, geluid, de aanwezigheid van echt water of echt vuur dan zul je een effect merken.

Er komt iets in je leven in beweging, er ontstaan meer kansen op je pad. En die binnenstromende Ch’i trekt zich helemaal niet zoveel aan van de kleur die je gebruikt hebt of die voorwerpen die je neergezet hebt.

Kleuren en voorwerpen beïnvloeden echter wel de sfeer in jouw huis en jouw eigen gevoel.

Kies de kleuren die jij mooi vindt


Dus kies de kleuren die je mooi vindt en gebruik ze waar je wilt en laat je niet beperken door Feng Shui Bagua regels.  Zorg dat de ruimten in je huis een mooie mix hebben van yin en yang (rustige en meer uitgesproken kleuren) en let vooral op je eigen gevoel in een ruimte.

Wil je de energie om je heen gebruiken om succes in zaken, liefde en gezondheid aan te trekken? Of wil je gewoon graag mooi en harmonieus kleurgebruik in je huis of kantoor. Laat mij je dan helpen.

Over de auteur

Nicky Beentjes  -  Kleurspecialist, Feng Shui Life Coach en Grafisch Vormgever. Ik werk voor creatieve ondernemers die verlangen naar minder stress en meer genieten en een sfeervol thuis met een goede energie.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>