Reis langs de 5 elementen, leef je ‘Waarom’

Vijf Elementen... als je mij al een tijdje volgt dan weet je dat je kunt koken met de 5 elementen maar weet je misschien ook dat die 5 elementen uit de Oosterse Geneeskunde komen én een van de belangrijkste uitgangspunten van Feng Shui zijn.
In dit blog vertel ik je wat meer over de betekenis van de 5 elementen vanuit een Coachings perspectief.

Wat zijn de 5 elementen?

De 5 elementen, beter gezegd transformaties van yin en yang, van energie, beschrijven alles in onze wereld. Organen, emoties, kleuren, vormen, materialen, smaak, karaktertrekken, seizoenen, tijdstip van de dag... alles wat je om je heen ziet is te classificeren onder een of meerdere combinaties van elementen.
De elementen waar we het over hebben zijn: Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout. Vertaald naar seizoenen kom je op Vuur voor de zomer, Metaal voor de herfst, Water voor de winter en Hout voor de lente. Het element Aarde staat voor de overgang van het ene seizoen naar het andere.

Je leven als 5 elementen cyclus

Met al die betekenissen die je aan een element kunt hangen, kun je ook jouw levensweg, jouw reis in dit leven beschrijven. Van je lichaam (aarde), via je spirit (metaal), je gedachten (water) en je omgeving (hout) naar het Licht (vuur) dat iedereen uiteindelijk is.

Het element Aarde

element AardeHet element Aarde symboliseert de vaste vorm, je lichaam dat alleen bestaat als je jezelf blijft voeden. En dan wel met datgene dat echt goed voor je is. Piekeren en bezorgdheid zijn emoties die bij het element Aarde horen. Wat geeft jou onrust in jezelf?

Het element Metaal

element metaal

Het element Metaal is je Spirit. Jouw ‘wezen’ dat voor jezelf of de buitenwereld soms nog verborgen is maar er heel graag uit wil om voluit te leven. Dit element gaat over jouw bestemming vinden. Metalen zitten diep verborgen in de aarde en het kost tijd en kracht om ze ‘vrij’ te maken. De emotie die bij het element Metaal hoort is afscheid nemen. Wat wil jij diep van binnen echt?

Het element Water

element Water
Het element Water is een stromende energie, te vergelijken met de eindeloze gedachtenstroom in jezelf.
Water is ook verbonden met de emotie angst. Angst om te kiezen voor wat je echt wilt. Onzekerheid overwinnen. Maar wat een ruimte geeft het als je helderheid hebt over het wat en hoe in je leven. Wat vertroebelt jouw denken?

 

Het element Hout

element Hout

Het element Hout laat je groeien. Groeien naar wie je werkelijk bent. Jouw passie mag zich laten zien, mag zich ontwikkelen. En daar is ondersteuning voor nodig. Van de mensen om je heen maar ook van de omgeving waarin je vaak bent. Je huis, je kantoor. Hoe beter de energie in die omgeving hoe meer jij kunt floreren. Wat heb jij nodig om te groeien?

 

Het element Vuur

element Vuur
En als laatste het element Vuur.
Jij als stralend middelpunt van jouw droomleven. Het licht dat je altijd al was en nu echt mag schijnen. Vuur met als symbolen de Zon die alles verlicht of de kaarsvlam die je de weg wijst. Wanneer ga jij stralen?

 

Save

About the Author Nicky

Schatgraver naar dat wat jij het allerliefste wilt zijn en doen. Met hulp van Chinese Astrologie, Feng Shui en Creatief Inrichten.

follow me on: