Category Archives for Element Hout – Feng Shui

Opruimen… er zijn leukere dingen om te doen

Shares
vakantietijd

​Heb jij dat nou ook?

Dat je na de vakantie denkt... ik ga het allemaal heel anders doen?

Want:

 • Op de camping liep je alleen maar in je korte broek, t-shirt en teenslippers
  (bij terugkomst denk je.... waarom puilt mijn kledingkast uit)
 • In je appartement was je leven zo heerlijk overzichtelijk, alles precies pas, niks teveel
  en (bijna) niks te kort.
  (thuis stik je in het servies, de prullaria en andere zaken die niet echt noodzakelijk zijn)
 • In je hotel genoot je van de luxe en de rust om je heen, de comfortabele bedden, de perfecte afwerking en riante badkamer.
  (thuis zie je de rafels aan de bank en een keuken of badkamer die hoognodig aan vervanging toe is)

En on top of it all, was je even vrij van alle stress van je baan of eigen zaak maar dacht je bij thuiskomst... wat nou als ik zou kiezen voor wat ik echt wil doen.

​In de vakantie was je leven heerlijk overzichtelijk​

​Ofwel... je leven was tijdens de vakantie rustig, helder en overzichtelijk maar terug in het leven van alledag voelt het allemaal heel anders.

Je begrijpt, ik kan je er bij helpen.

Of het nou gaat om het maken van de keuze van je hart of een interieur met een fijne sfeer of gewoon beter past bij wie je nu bent of wilt zijn.

​​Boek gewoon een Gratis Inspiratie Gesprek dan praten we over creatieve oplossingen om je leven, je werk ​of je interieur een nieuwe wending te geven.

​​Zelf kun je natuurlijk ook starten met opruimen​, alleen als je dat best lastig vindt lees dan vooral even verder.

Feng Shui en opruimen in huis

Het begint bij opruimen

Of dat nu in je hoofd is, op je computer of de grote hoeveelheid spullen in je huis die je opvalt na een heerlijke vakantie.

Of je nu wel of niet 'iets' met Feng Shui hebt, feit blijft dat de energie in en om je heen gebaat is bij ruimte, bij vrij bewegen.

Kan het dat niet dan spreken we van gestagneerde Ch'i. Energie die doods is en een zwaarmoedig effect op jou kan hebben, de ruimte zwaar laat aanvoelen en in je leven kan zorgen dat alles veel moeizamer gaat dan nodig.

Wist je trouwens dat als je veel van het element Aarde in je kaart hebt je meer moeite hebt om zaken weg te doen?

​Feng Shui Opruimadvies

​Dat leek mij een goede 'na-de-vakantie' aktie. Klik op de button om daar meer over te lezen.

Wijsheid Wonderdag voor je Interieur

wijsheid wonderdag haarlem

Help! Ik heb veel te veel ideeën voor mijn interieur!

Dat was het geval bij de klant die momenteel middenin een verbouwing zit en me belde met de vraag... "Ik kom er even helemaal niet meer ​uit met de kleuren en ik wil dolgraag behang​, alleen zie ik ​zoveel moois dat ik het niet meer weet, kun je me helpen?"

Natuurlijk kan ik dat!

Misschien herken jij dat ook wel


De stucadoor, schilder en andere werklui zijn druk bezig. Kleuren moeten gekozen, behang uitgezocht. Maar... wat kies je uit het overweldigende aanbod? Mijn Wijsheid Wonderdag voor je interieur biedt uitkomst.

De Wijsheid Wonderdag voor je ​Interieur

Even uit de rommel en het stof op adem komen bij mij in Haarlem om samen te kijken naar indeling, maatvoering, kleurkeuzes​, behang en allerhande inspiratie voor een gezellig thuis.

En met resultaat! Want wat hebben we samen een prachtige zaken uitgezocht voor de keuken, zitkamer en serre. In elke ruimte een ander behang, lettend op sfeer, gebruik van de ruimte, lichtinval en het uitzicht naar buiten. Alles met elkaar in harmonie.

Wat hebben we gedaan en uitgezocht?

 • ​​Andere indeling voor de keuken waardoor er meer ruimte komt voor een grote eettafel voor 8 personen
 • Feng Shui uitleg voor optimale plaatsing meubilair
 • ​Behangkeuze voor 1 wand in de keuken
 • ​Kleur bepalen voor aanrecht en overige wanden in de keuken
 • ​Keur houtwerk (kozijnen, deuren)
 • ​2x behang voor de zitkamer
 • ​Donkere kleur verf voor de zitkamer
 • 1 wand behang in serre
 • ​Materiaal en kleur voor vouwgordijnen in de serre

Je ziet... we hebben heel veel besproken, keuzes gemaakt en beslissingen genomen. Als resultaat ga je geïnspireerd en met een duidelijk idee hoe het wordt naar huis. ​

wijsheid wonderdag

Alles ​​overzichtelijk bij elkaar in een boekje


Want dat is het grote voordeel als je een Wijsheid Wonderdag bij me boekt. Plattegronden, foto's van je interieur, schetsen, alles wat je mooi vindt aan kleuren, behang, meubilair ​verzamel ik voor je in een handzaam ​boekje.

Hierdoor heb je altijd alles overzichtelijk bij de hand als je ​op een later tijdstip nog wat gaat uitzoeken in een winkel. Dat geeft rust, ruimte en overzicht.

Zit jij middenin een verbouwing​ en wil ​je zeker weten dat je de juiste kleurkeuzes maakt?


​​​​Of ​is een verbouwing niet nodig maar ben je toe aan andere kleuren of meubilair? ​
Weet je wel ongeveer wat je wilt maar ​twijfel je toch nog? Heb je best een dure smaak en wil je echt zeker weten dat alles bij elkaar past en je geen miskopen doet?

Bel me dan voor een Gratis Wondergesprek waarin we bespreken of de Wijsheid Wonderdag voor je Interieur in Haarlem iets voor jou is. 

Wijsheid Wonderdag

Feng Shui en het plannen van je verbouwing

Shares
verbouwen met Feng Shui

Lief hè, zo zag onze keuken eruit toen we ons huis kochten. Niet echt up-to-date zoals je ziet. ​

Zo'n granito aanrecht is ​​mooi​​ alleen wat te laag in onze tijd. ​Niet zo gek want ons huis is gebouwd in 1911.

Inmiddels wonen we hier alweer 11 jaar helemaal naar onze zin. ​Deze keukenfoto inspireerde me tot het schrijven van dit blog over de relatie tussen verbouwen en Feng Shui.

Verbouwen​... misschien zit je er middenin of denk je erover. Hoe dan ook, verbouwen heeft altijd een behoorlijke impact.

Alles op zijn kop, spullen kwijt, vreemde mannen in je huis en niet altijd zo snel klaar als je verwacht. En als het dan helemaal tegenzit financieel ook nog boven ​je budget.

Gedoe met je verbouwing


Kortom, gedoe.
Als je in plaats van gedoe ​een soepel lopende verbouwing wilt ​dan ​plan je je verbouwing met Feng Shui Datum Selectie. Je houdt dan rekening met de energieverdeling in je huis én de timing van energie in het betreffende jaar.

Concreet betekent dat dat je je verbouwing uitvoert in de jaren en maanden dat het qua energie het meest gunstig is of in elk geval het minst kwaad kan.

Verbouwen betekent hakken, breken, lawaai maken en in de grond graven. Dit zijn zaken die energie activeren​. Gunstige energie én ongunstige energie.

Houd rekening met de energie


Ik houd daarom bij het plannen van een verbouwing rekening met 4 zaken:
- Energie van het jaar
- Energie van de maand
- Energie van de dag
- Gezinsleden

Rekening houden met degene in het gezin die het meest kwetsbaar is in gezondheid én degene die het meeste geld binnen brengt. Daar gaat het om. Want... je wilt dat de energie verstoren (verbouwen in dit geval) geen nadelige effecten heeft op deze 2 ​gezinsleden.

In ​Feng Shui zoek ik altijd naar manieren die ondersteuning geven ​voor een goede gezondheid (plaatsing bed) én meer kansen op financieel vlak ​geeft. Dat laatste kan bijvoorbeeld door meer aanwezig te zijn in de ruimte waar de welvaartsenergie voor dit jaar aanwezig is. ​

Zo gebruik je Feng Shui om je leven en in dit geval je verbouwing zo soepel mogelijk te laten verlopen.

​Tip voor 2019


Dit jaar zit de meest verstorende energie in het zuidwestelijk deel van je huis. Een ruimte die je wel kunt gebruiken maar liever niet ​als slaapkamer voor iemand met gezondheidsproblemen. ​

Ik weet het. Superlastig als je daar juist wel veel moet zijn (bij mij keuken en badkamer :-() en geen andere mogelijkheden voor een slaapkamer hebt.

In de 2-delige Feng Shui Workshop ​op 9 en 23 april (2x een middag) ​vertel ik je ​graag welke oplossingen er nog meer zijn.

Je huis decoreren met het ‘Hout’ element

hout element

​Feng Shui werkt met de 5 elementen​: Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout. Maar wat zijn dat eigenlijk en hoe kun je dat in je interieur gebruiken?

De 5 elementen zijn transformaties van yin naar yang. Ze vormen een oneindige cyclus en beïnvloeden elkaar. Ze kunnen elkaar versterken of verzwakken. Soms is het nodig om een element te verzwakken en soms juist te versterken.

​In ​de Chinese filosofie staan de 5 elementen voor alles wat er bestaat. Jaargetijden, windrichtingen, kleuren, vormen, materialen maar ook karaktertrekken, organen in het lichaam, tijdstip van de dag... alles wordt bekeken ​en geclassificeerd naar de 5 elementen.

Welk element is dominant in jouw interieur?

Als een element te dominant in je ​interieur aanwezig is ​kan dat verstorend werken op hoe je je voelt, je gezondheid en levenskwaliteit. Het is de kunst om evenwicht te brengen in de elementen die je in je huis gebruikt.

Of juist bewust te kiezen voor bepaalde elementen omdat je die kwaliteiten in jezelf wilt versterken of verzwakken.​

Element Hout

​Het element Hout staat voor de windrichting het Oosten, de kleur groen, het voorjaar, de ochtend, heeft als vorm lang, slank en hoog, het orgaan lever/galblaas en de emotie woede.

Het element Hout wordt 'gevoed' door het element Water en ontkracht door het element Vuur.

​Om het element Hout in jouw huis te brengen ​kun je planten en bloemen gebruiken​, dit is levende 'Ch'i' energie. Je houten tafel​ en beelden van hout ​horen echter tot het element Aarde.

​Om te kijken of het element Hout bij jou in balans is kun je ook het Oostelijk deel van je huis onderzoeken (binnen én buiten). ​Heb je hier veel planten en bloemen staan of juist helemaal niet? Gebruik je hier de kleur rood (vuur) waardoor het element hout verzwakt wordt? Ontbreekt het oosten in je huis?

​Hout energie bevordert ​ceativiteit en groei in je leven

Teveel Hout energie

​Bijvoorbeeld een overwoekerde tuin met onkruid in het oosten ​van je huis. Zorg dat je dit goed bijhoudt. Het kan ook zijn dat je in je astrologie ​een overdaad aan het element Hout hebt. ​

Ligt jouw slaapkamer dan ook nog in het oostelijk deel van je huis​, heb je ​hier veel planten staan of symbolen ​die het element hout vertegenwoordigen (bloemenbehang, kleur groen) dan kan dit een onbalans in jou geven.

Een teveel aan Hout energie kan zorgen voor koppigheid, vooringenomentheid en eigenzinnig gedrag.

Te weinig Hout energie

Bij een tekort aan Hout energie kan het zijn dat je zelf weinig Hout element in je astrologie hebt, het oostelijke deel van je huis ontbreekt en je weinig planten, bloemen of andere 'houtsymboliek' in je huis gebruikt.

​Te weinig Hout energie kan leiden tot angst voor verplichtingen of verandering. Misschien laat je je altijd door andere mensen of andere meningen beïnvloeden en voel je stuurloos. 

Meer weten over de element verdeling in jouw huis?

Bekijk een Feng Shui Flow Advies​​​​ waarin ​we onderzoeken welke elementen jij in je leven kunt gebruiken en hoe je dit vertaalt naar je inrichting.10 Feng Shui Tips voor liefde en romantiek

Shares
feng shui liefde

​Kun jij wel wat meer liefde en romantiek in je relatie gebruiken? Gebruik dan deze eenvoudige Feng Shui tips om je liefdesleven een boost te geven.

 1. Slaap met je hoofd richting het westen, de windrichting met de Ch'i voor romantiek en plezier of het noorden, de Ch'i-energie die geassocieerd wordt met sex, passie en romantiek.
 2. Gebruik in je slaapkamer kleuren als crème, paars, rood of roze (niet te krachtig anders slaap je niet meer).
 3. Gebruik natuurlijke stoffen als katoen, linnen of zijde en wissel ze vaak om te voorkomen dat de Ch'i stagneert.
 4. ​Wil je meer intimiteit gebruik dan kaarsen of waxinelichtjes en zorg dat je het electrische licht kunt dimmen.
 5. Tweetallen in je slaapkamer geven het gevoel van samen, denk aan vazen of beeldjes.
 6. Meer sex? Eet dan niet te yin (teveel alcohol, suiker en fruit, dit verlaagt je vitaliteit) of juist te yang (te zout, teveel chips, vlees en eieren, dit maakt je juist gespannen).
 7. ​Eet juist meer ​​vis en zeevruchten, wortelgroenten en granen​.
 8. ​Vind je je partner te yin (te rustig) maak je slaapkamer dan meer yang door zoveel mogelijk ruimte te creëren, beperk de ​hoeveelheid prullaria en kies voor een gladde vloer en ​materialen van metaal, steen en glas.
 9. Zijn jullie allebei te yang (gestressed en gespannen) maak dan de ruimte intiemer en meer yin. Gebruik zachtere kleuren als groen en blauw, een vloerkleed en kussens. Vermijd materialen als metaal, steen en glas.
 10. Voor meer romantiek kun je in het westen en zuidwestelijke deel van je huis de kleuren geel, roze en roestbruinen gebruiken. Kies ook voor een meer yin (zachtere) inrichting.

Succes!

Wil jij in een woonblad wonen?

poef gestreept

Of kies je liever voor jouw eigen stijl? Met de spullen waar je aan gehecht bent en je fijn bij voelt?

​Het valt me steeds vaker op... in woonbladen of woonprogramma's op tv. ​Vaak zijn die interieurs ​stylish, trendy en gezellig gemaakt met snel aangeschafte accessoires. Kaarsen, schalen, posters en andere zaken om maar snel een 'thuisgevoel' te creëren.

Prachtig in beeld, mooi op de foto maar is het wel echt? Ben jij het wel echt? Voelt het wel als jouw thuis?

​​Woonblad stijl of ​​eigen stijl?

Ik houd van interieurs waarin jouw leven, jouw verhaal te zien en vooral te voelen is. Je interieur is een reflectie van wie jij bent, waar je nu staat maar kan je ook helpen om te worden of te zijn wie je wilt zijn (Feng Shui).

Daar horen de spullen bij die je in de loop van je leven verzameld hebt, die een plekje in je huis hebben. Spullen uit je jeugd of die je samen gekocht heb in het begin van je relatie. Meegebrachte souvenirs van vakanties, de designstoel die je na even flink sparen kon aanschaffen.

​De prachtige lamp die eigenlijk veel te duur was maar waar je al jaren zo blij mee bent. Of de kast van je overleden oma waarin het mooie servies stond waar je vroeger, als je heel voorzichtig was, mee mocht spelen.

De spullen in je huis vertellen een deel van jouw levensverhaal en juist dat maakt het grote verschil tussen een hotel en voelen dat je echt thuis bent. Hoe mooi en sfeervol het hotel ook is ingericht (ps ik ben gek op luxe hotels, juist omdat ze daar het thuisgevoel zo prachtig kunnen nabootsen).

Spullen met een verhaal

Jouw unieke verhaal. Daar ​kunnen de accessoires van Blokker of Ikea niet tegenop.

​Maar misschien zijn een paar van ​je meubels versleten​ en hoognodig aan vervanging toe.

Het 'does it spark joy gevoel van Marie Kondo' is langzaam verdwenen en heeft plaats gemaakt voor irritatie. Omdat het kapot is, niet meer lekker zit, je partner er een hekel aan heeft 🙁 of er gewoon geen plek meer voor is in jullie nieuwe huis.

​Dan zul je toch merken dat het lang kan duren voordat je eraan toe bent om dat​ te vervangen. Puur omdat het lastig is om afscheid te nemen van iets waar je van houdt en ​plezier aan hebt beleefd.

poef gestreept

Ik help jou van je huis jouw thuis te maken, met nieuwe én vertrouwde spullen

Ik ben gevoelig voor de sfeer in een ruimte. Straalt je interieur liefde en blijheid uit, ben je er graag. Kom je graag weer thuis nadat je weggeweest bent?

Ik heb geen oordeel over wat je hebt staan maar ik zie wel snel of het mooier kan, iets meer aandacht mag krijgen en hoe dan, is er een betere plek voor, kan er iets met kleur of behang.

Oude lamp met kobaltblauwe decoratie

​Als je nu met de huidige Marie Kondo hype denkt dat alles wat oud is je huis in liefde mag verlaten heb je het wat mij betreft mis. Ik help je de juiste selectie te maken waarbij we eerst uitgaan van wat er al is. Welke spullen vertellen echt jouw verhaal en maken van je huis jouw thuis.

Wat kunnen we veranderen? Is dat een andere kleur op de wand, een behang wat je spullen nog mooier uit laat komen en de kamer een fijne sfeer geeft? Zetten we je meubels in de woonkamer even anders neer zodat het veel prettiger zit en mooier eruitziet?

We doen wat nodig is, de ene keer is een kleur of mooi behang voldoende, de andere keer veel meer.

​​​​Heb je vragen over je interieur?

Ben je toe aan een frisse wind door je ​interieur?

​Lijkt het je fijn om jouw eigen ideeën te toetsen aan wat kan en wat misschien nog mooier is?

​Vul ​je gegevens in voor vrijblijvend telefonisch overleg ​​​hoe ik jou het beste kan helpen of maak direct een afspraak bij je thuis.

*Feng Shui zet ik in als je behalve een fijn interieur ook meer flow wilt in gezondheid, relatie en werk.

Feng Shui Interieuradvies on-the-Spot

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Opruimen met Feng Shui

garage met rommel

​Opruimen, van kelder tot zolder. Een nieuw jaar vraagt gewoon om een schoon en nieuw begin​. Ruimte maken voor wat je dit jaar wilt bereiken.

Maar wat doe je nou als je niet goed weet waar te beginnen?

Dan ​start je bij jouw persoonlijke Feng Shui plek in huis.

Jouw persoonlijke Ming Gua nummer

​Aan de hand van je geboortedatum ​bereken je je Ming Gua nummer​. ​Ieder Gua nummer hoort bij een ​kompasrichting. ​

​Kijk in je huis welke kamer in die kompasrichting ligt en ​start je schoonmaakactie in die ​​kamer, jouw persoonlijke Feng Shui plek.​

Zet er dingen neer die jou aanspreken ​en symbool staan voor wat jij dit jaar wilt.

​Een simpele en effectieve manier om het universum te laten weten dat jij klaar bent om te ontvangen.

Bereken je Gua nummer

Vul je gegevens in en kijk bij "Ming Gua"​ wat jouw nummer is.

gua schema

​​​​​Opruimen vòòr de start van het Chinese ​Jaar


Doe ​dit het liefst nog vòòr 5 februari 2019, de start van het nieuwe Chinese jaar, ​het Yin Aarde Zwijn (Yin Earth Pig). Zet je intentie voor dit jaar en je ​geeft het universum de kans en de ruimte om nieuwe kansen op je pad te brengen.

Succes!

Indelen volgens Feng Shui

Voorbeeldplattegrond Feng Shui

​Hoe makkelijk ​vind jij het gezellig indelen van je woonkamer? Soms weet je het direct en soms helemaal niet. Omdat ​de woonkamer in je nieuwe huis een totaal andere vorm heeft dan in je oude huis bijvoorbeeld.

​Je woonkamer indelen volgens Feng Shui kent een aantal praktische uitgangspunten zoals bijvoorbeeld niet met je rug naar de deur zitten.

Maar er is nog meer waar je rekening mee zou kunnen houden voor een goed gevoel, goede gezondheid, harmonie in ​je inrichting en meer flow in je leven. ​Het betekent werken met het Oost/West principe. Hieronder leg ik het je verder uit.

​Ben je benieuwd hoe dat voor jou werkt​? ​Vul ​onderaan je geboortedatum in en ​ik ​vertel je (gratis en vrijblijvend) ​tot welke groep je behoort en ​welke richtingen daarbij horen.

Ben je ​van de Oost- of de Westgroep?

Tot welke groep behoor jij volgens Feng Shui? Is dat Oostgroep of Westgroep? Dat hangt af van je geboortedatum.
Als je dat weet heb je een handleiding hoe je jouw woonkamer en andere kamers het beste indeelt.

​Weet je je Oost of Westgroep dan weet je daarmee als eerste welke 4 windrichtingen om naar te kijken of met je hoofd naar toe te slapen het meest gunstig zijn. Vul je gegevens in en ik stuur je dat gratis op.

Het Oost/Westgroep principe ​is een van de manieren in Feng Shui ​die je helpen optimaal gebruik te maken van de energie om je heen. Per groep zijn er 4 richtingen die heel gunstig* voor je zijn en 4 wat minder gunstig.

​Waarom zou je dit willen weten?

Zitten, werken en slapen ​in de richting van jouw gunstige richtingen ​zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren en helderder na kunt denken, beter slaapt, je gezondheid een boost geeft, het contact met anderen verbetert ​en in het algemeen meer flow ​ervaart.

​Wat mij betreft de moeite waard om dit eens voor jezelf en je huis uit te zoeken.

*De geavanceerde 8 huizen methode die ik gebruik in de Feng Shui Style Guide kent meerdere richtingen die gunstig voor je zijn.

De achterzijde of tuin van je huis

Je woning zelf behoort ook tot een van de twee groepen. Je woont in een Oostgroep huis of een Westgroep huis. Dat bepaal je aan de hand van de windligging (kompasrichting) van de tuin of achterzijde van je huis.

Wat is ideaal?

Ideaal is als jij als Oostgroep mens woont in een Oostgroep huis en als Westgroep mens in een Westgroep huis. Dan 'matcht' de energie van het huis met jou en voel je je over het algemeen fijn in dat huis.

Vaak weet je intuïtief al wat je voorkeur heeft en klopt dat ook met de Feng Shui.
Het kan ook zijn dat je hebt gemerkt dat sommige huizen in je leven het gewoon niet waren.

Dat je maar bleef schuiven met meubilair of dat ​je onrust voelde.
Een van de oorzaken zou dan een Oost/West mismatch geweest kunnen zijn.

Jij Oostgroep, hij Westgroep... wat nu?

​Niet ideaal maar geen paniek. Het is zoals het is en ook dan kun je ermee aan de slag. De vraag die dan speelt is: wie in huis is het meest kwetsbaar in gezondheid, wie heeft er veel stress en kan rust gebruiken, wie heeft er slaapproblemen?

Aan de hand van wat je wilt oplossen bekijken we samen hoe ​we de indeling en plaatsing van meubilair ondersteunender kunnen maken. ​

Gaat het om je gezondheid dat bekijken we de positie van je bed​ (ook voor relatie issues) en de richting van de kookplaat. Heb je moeite met rust vinden of je beter kunnen concentreren bij werk of studie dan bekijken we de beste plek van je bureau of jouw stoel aan de eettafel.

Door dit te doen verbeter je de situatie met 20 tot 30%.

Voorkom een mismatch in energie

Bepaal vòòr je een huis huurt of koopt tot welke groep jij én het huis wat je op het oog hebt beho​ren.

Wanneer wil je dit écht weten?

 • Je bent op zoek naar een andere woning en wilt zeker weten dat je de juiste keuze maakt. ​
 • Als jij, je partner of je kinderen nu kampen met gezondheidskwaaltjes, slaapproblemen hebben, de studie moeizaam gaat, er onderlinge irritatie is of in het algemeen meer flow kunnen gebruiken.
 • ​Je ​bent nog bezig met inrichten en wilt Feng Shui gebruiken.


Hoe kom je achter jouw 'groep'?

​Vul je gegevens in en ik ​stuur je het antwoord in de mail.

Ben jij een Oost- of Westgroep in Feng Shui?

Je ontvangt een mailtje met de richtingen die voor jou het meest gunstig zijn. Wil je graag een persoonlijke toelichting van 15 minuten? Bel me gerust op 06 - 5320 5588
 • Je geboortedatum gebruik ik om jouw persoonlijke richtingen te berekenen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Feng Shui woonkamer kleuren kiezen

Shares
kleuren kiezen

​​​​Welke kleuren kies je voor je woonkamer? Vanuit Feng Shui, vanuit jouw smaak, je energie of je activiteit?​ Omdat de woonkamer volgens Feng Shui een yang ruimte is en meestal ligt aan de voorzijde of straatkant kun je hier wat ​krachtigere kleuren kiezen.

​​De kunst is om de Feng Shui 'regels' en andere overwegingen samen te voegen tot er een harmonieuze sfeer ontstaat. Ik heb ​10 overwegingen voor je op een rijtje gezet.

 1. In welk deel van je huis ligt je woonkamer volgens de Feng Shui 5 elementen theorie?
  ​​​
  Elke windrichting staat voor een element én een kleur, als je dat weet kun je aan de hand hiervan je kleuren kiezen. In een 'hout' deel kun je wat meer groentinten gebruiken, in een 'metaal' ​deel wat meer grijstinten. ​​
 2. ​Persoonlijke Feng Shui energie
  Te berekenen vanuit je geboortedatum. Ben je iemand met veel 'water-energie' dan kan het zijn dat zachte vuurkleuren je intuit​ïef meer aanspreken. Het kan een mooie richtlijn zijn om vanuit jouw energieprofiel kleuren te kiezen en die toe te passen in je interieur.
 3. ​Lichtinval
  ​Voor een kamer op het noorden (koel licht) kun je kleuren met een warmere ondertoon gebruiken ​dan in een kamer op het zuiden (warm licht).
 4. ​Gevoel in de ruimte
  Heb je een hele drukke baan en wil je graag rust als je thuiskomt of ben je iemand die houdt van een meer actieve sfeer? ​Voor rust ​kies je ​meer gedempte tinten, wil je ​levendigheid dan werk je met meer uitgesproken kleuraccenten.
 5. ​​​Gezinssamenstelling
  ​Hoe meer mensen er gebruik maken van de woonkamer, hoe meer onrust. Het kan dan fijn zijn om wat rustigere kleuren te gebruiken.
 6. ​​Trendkleuren
  ​​​Grijs, grijsbruinen, naturel en vage, vergrijsde tinten zijn trend. Het geeft een stijlvol en rustig interieur maar mist af en toe levendigheid.
  Kleur maakt vrolijk dus houd je erg van naturellen, denk dan aan wat gekleurde accessoires. ​
 7. ​Psychologie van kleur
  Rood en oranje ma​ken actief, gr​ijs-, groen- en blauwtinten ma​ken rustig. ​​Heb je slaapproblemen verminder gebruik dan geen roodtinten in je slaapkamer.
 8. ​Wat zie je buiten
  Zijn er veel bomen buiten dan krijg je een groenzweem binnen. Het wit voor de wand ​lijkt groenig. ​Elke wittint die je kiest heeft een kleurzweem, van roze tot geel, van koel tot warm. Let hier op bij het kiezen van een witte kleur.
 9. ​Waar komt kleur?
  Houd je van rust én kleur? Zorg dan dat je een felle kleur wel ziet als je binnenkomt maar niet als je op de bank zit. Ditzelfde geldt voor een druk patroonbehang. ​
 10. Combineren met kleuren
  Dat is de kunst. Kies een aantal kleuren bij elkaar en combineer dat tot een mooi en sfeervol geheel. Geen kermis maar harmonie. Denk aan kussens met meerdere kleurtinten, gordijnen of een behang. Je interieur wordt er een stuk levendiger van dan ​van slechts 1 ​​streng doorgevoerde accentkleur.


Heb je een ​Kleurvraag?

​Stuur me een foto van je interieur ​en je kleurvraag en ik neem contact met je op.

Gratis Verhelderend Gesprek

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Feng Shui Advies Praktijkruimte

Feng Shu Advies praktijkruimte

​Een opgeruimd huis, een opgeruimde werkplek geeft rust, overzicht en zin in je werk. ​Hoewel je dat weet kan het toch zijn dat je er maar niet aan toe komt op te ruimen.​ Je mist daadkracht om aan de slag te gaan terwijl je je tegelijkertijd ergert en het graag anders zou zien.

Heb je ook moeite met opruimen, even een 'zetje' nodig en een frisse Feng Shui blik op je interieur?

Merk je bovendien dat wat je wilt moeizaam van de grond komt, je stagnatie ervaart of gewoon een mat of lusteloos gevoel en weinig energie hebt om aan te pakken?

​Een Feng Shui Interieuradvies brengt ​Lichtheid

Laatst was ik bij een ​coach ​voor een Feng Shui Advies voor zijn praktijkruimte aan huis.
​Een prachtige royale ruimte ​en op het eerste gezicht lijkt alles goed. ​

Een paar zaken die wat netter opgeruimd kunnen worden maar dat lijkt alles. Toch kijk​ ik ook ​altijd met een 'energetische en Feng Shui-blik' waarbij we tot een paar verrassende ontdekkingen​ k​omen.

Feng Shui Interieuradvies voor een ​praktijk aan huis

De huidige praktijk

​Oude situatie

Praktijkruimte - na Feng Shui advies

​Na Feng Shui Advies. Rode schilderij op andere wand geplaatst. Rechts andere print. Hoge kast liggend geplaatst. Plant tegenover de deur en dichter bij tafel. Slechts enkele mooie accessoires op de kasten.

​​​Wat hangt er bij jou aan de wand?

​Hoe 'bewust' kijk jij eigenlijk? Wat 'zie' je elke dag en registreer je niet bewust maar onbewust? Welke spullen, kunst, accessoires, ​meubels staa​n er in je praktijkruimte, werkkamer of kantoor die je een verhaal vertellen, over jou, over je leven?

Feng Shui en kunst

​De diepere betekenis van ​een poster of andere kunst aan de wand

Een verhaal dat je, als je goed kijkt naar de symboliek van afbeeldingen, misschien niet meer bij je past?

In deze praktijkruimte h​angt een prachtige print van een oosters aandoende hangbrug die uitliep in een mistig bos. Mooie plaat zo op het eerste gezicht.

Tot we bespraken welke betekenis dit kan hebben. De wankelheid van de brug​ die een gevoel van onveiligheid oproept, de mist die zaken verhult, ​​een nog niet helder beeld van dat wat in de verte ligt, de toekomst.

Of ​staat de brug voor het proces waar je je cliënt in begeleidt​? De mist die er nu voor diegene is en helder wordt na de behandeling​?

Twee verschillende interpretaties voor dezelfde print. ​Vanuit Feng Shui bekijken we wat er nu in het leven van ​de coach​ speelt. ​Welk beeld past ​het beste bij de huidige situatie en zijn gevoel.

Afhankelijk van ​de interpretatie ​die het beste past​ en het gewenste doel overleggen we of iets mag blijven ​​of niet.

​Rood als signaalkleur en het element Vuur

​Bij binnenkomst in de praktijk valt direct een groot, abstract en rood schilderij op. Ik registreer het als ​zeer aanwezig met een behoorlijke impact op mijn gevoel ​als ik de ruimte binnenstap.

Me verplaatsend in een cliënt die voor het eerst binnenkomt voelt het ​​schilderij te ​krachtig.
Ik stel ​voor ​het rode schilderij op de tegenoverliggende wand te plaatsen.

De reden? Je gaat naar een coach omdat je iets in jezelf of je leven opgelost wilt hebben. Een traject dat vraagt om openheid en kwetsbaar durven zijn. Rood is dan een te krachtige kleur ​als eerste ​zicht op de ruimte.

Praktijkruimte - oude situatie

​Oude situatie

Praktijkruimte - nieuwe situatie

Na Feng Shui Advies​

​​Feng Shui Astrologie als extra gereedschap voor interieurkeuzes

​​De coach heeft in zijn Feng Shui Astrologie geboortekaart veel water. Geboren in het winterseizoen is de ​kaart qua energieverdeling erg 'koud' en mist warmte​, het element vuur.

Door het 'vurig' rode schilderij te verplaatsen naar de andere wand heeft hijzelf uitzicht op de symboliek van het yang vuur (​het rood) in het schilderij.

In eerste instantie keek hij naar de hangbrug met mist (mist is yin water)​, wederom het element water wat hij, gezien zijn geboortekaart, niet echt nodig heeft.

​Veel water in je geboortekaart betekent veel in je hoofd zitten, veel denken ​maar ook ​ intelligentie en wijsheid. ​

​​Vijf elementen in het interieur

​Het vele water in zijn geboortekaart vraagt symbolisch om de warmte van vuur (passie) en het element hout (planten, bloemen) om het vele water op te kunnen nemen. Hij heeft zeker passie voor zijn werk als coach maar het vele water in zijn kaart ​kan het uiten van die passie lastiger maken. ​

Het element hout ​(symbool voor groei en ontwikkeling) helpt het vele water op te nemen. ​​Coachen en lesgeven zijn daar ​in de praktijk de vertaling van. In het interieur kan het toevoegen van levende planten en bloemen ​dit element vertegenwoordigen.

De plant die er stond ​plaatsen we bij de ingang, dichter bij zijn bespreektafel. Op die plek stond eerder een hoge vakkenkast​. Nu ziet een binnenkomende cliënt als eerste de plant, een heel verschil met het rode schilderij.

​De hoge vakkenkast ​kantelen we naar liggend zodat er symmetrie ontstaat tussen het 'bespreekdeel' ​met ​de andere liggende vakkenkast en de open ruimte (voor massagetafel)​.

​Het eindresultaat... een 'lichter' gevoel in energie

Na nog wat kleine opruimacties 'voelen' we even na met een kop thee​ in zijn 'nieuwe' praktijkruimte.

"Het voelt lichter in energie ​en ruimtelijker"​ zegt mijn cliënt

​​Voor mij lijkt het alsof de praktijkruimte 'een zucht van verlichting slaakt'. Er is een groot verschil in beleving en gevoel ontstaan. Een uitnodigende sfeer voor cliënten en een sfeer waarin het plezierig en geconcentreerd werken is. ​

​​Mooi hier is dat ​er niets nieuws aangeschaft is. Soms zijn nieuwe aankopen onvermijdelijk maar het is altijd fijn als dat niet nodig is omdat alles al aanwezig is en de sfeer en het gevoel verbeterd kunnen worden met een andere indeling en styling​.

Dat is de kracht van ​een Feng Shui Interieuradvies, het lichter maken van de energie waardoor jij je prettiger voelt en je leven meer flow krijgt.

​Ook interesse in een Feng Shui Interieuradvies​ voor je praktijk of werkruimte?

​Bel gerust voor een gratis telefonische intake naar Nicky Beentjes, 06 - 5320 5588 of gebruik het contactformulier.

1 2 3 8