Category Archives for Element Vuur – Inspiratie en Coaching

De rotsblokken in je leven

Shares
blokkade

​​​Op welk vlak in je leven voel jij onbalans, stagnatie... dat het je allemaal even tegenzit? Het voelt vaak alsof er een groot rotsblok voor je staat en het water van de rivier niet anders kan dan eromheen stromen.

Die stenen en rotsblokken zijn er niet voor niets. Het zijn ijkpunten die je doen beseffen of je nog goed zit. Negeer je ze, dan merk je dat vaak op het vlak van gezondheid, relatie​ of werk​. Een ziekte of ongeval, scheiding of verlies​ of ontslag​. Stilstaan mag je, ​en vooral voelen ​wat je volgende stap of keuze mag zijn.

Maar soms wil je dat helemaal niet. Komt het je helemaal niet uit. Dat gebeurde bij mij in 2016 en 2017. Omdat ik zoveel kan en interessant vind en maar niet kon beslissen wat te doen, werd het in feite voor me besloten.

Om meer duidelijkheid te krijgen over jouw eigen 'rotsblokken' heb ik de 5 Elementen Balans test gemaakt. ​Een aantal stellingen die relateren aan de vijf elementen Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur en ​gekoppeld zijn aan ​​​wat ik voor jou kan doen als je jouw 'rotsblok' wilt gaan oplossen.

​Mijn eigen ervaring met 'rotsblokken'

​In 2016 werd mijn moeder ernstig ziek en ging een groot deel van mijn tijd zitten in ​gedeelde mantelzorg​ met mijn zusjes en hoefde ik niet meer te kiezen wat ik wilde​.

​In 2017 was ik zelf aan de beurt met mijn gezondheid​, de pijn die ​in 2016 ​nog te hanteren was ​ging halverwege 2017 ​over in pijn bij alles wat ik deed​ (nekhernia). Van zitten, fietsen, wandelen tot computeren. Gelukkig ben ik nu, in 2018 weer hersteld.

Terug naar ​mezelf

​Op ​dat moment kun je maar 1 ding doen en dat is terug naar jezelf. Luisteren naar je lichaam, wat vertelt het je. Wat wil je echt? Wat laat je los, ​welke nieuwe keuzes mag je en durf je te maken?

Wat ​me opviel ​was de strijd die je constant in jezelf voert​. Je wilt het weer zoals het daarvoor was ​maar dat word je feitelijk onmogelijk gemaakt door ​in mijn geval een lichamelijke klacht. ​Het dwingt je om anders naar de situatie te kijken. En die situatie laat je tegelijkertijd ook zien wat je écht wilt, wat je​ heel belangrijk vindt in je leven en hoe je dat in een andere, betere vorm weer kunt gaan doen. ​

Vertrouwen houden

​Het vraagt ook om vertrouwen in een goede afloop. Leren om te focussen op positieve gedachte​n. ​Ik heb naar ontzettend veel podcasts geluisterd over de invloed van je gedachten, dat wat je zegt en voelt. Moest het 'doen' loslaten en meer gaan 'zijn'. Oh zo lastig voor een bezige bij als ik.

​De veranderde mindset heeft er wel voor gezorgd dat ik nu weer pijnvrij ben, mede dankzij een goede arts​. ​Maar ik onderschat mijn eigen positieve en bewuste mindset daarin beslist niet als de planning 12 behandelingen is en het zijn er, tot verrassing van de arts, uiteindelijk maar 5 geworden 🙂 ​

Holistisch​ bekeken

Door mijn kennis van ​Clearing, mindset en Feng Shui weet ik dat ik een deel van de oorzaak en de oplossing hierin kan vinden. Een verandering op werkgebied... ik zit er al 10 jaar in volgens de Feng Shui astrologie met als hoogtepunt 2017.

De jaar energie in mijn ​huis​ die ​in 2017 niet getriggerd mag worden met een verbouwing of in de grond graven. ​Omdat dit een nadelig effect kan hebben op gezondheid, relatie en financiën. ​

Desondanks wordt d​e energie mega in beroering gebracht​, zelfs met schade aan ons eigen huis.​ Niet door mij maar door de nieuwe benedenburen met een mega verbouwing. ​Ik heb het te accepteren en neem de gevolgen met tegenzin voor lief. Richt een andere kamer in om te werken voor zover dat met de pijn nog ging.

​De omstandigheden zaten werkelijk tegen maar als je ​het van te voren weet ​is er altijd een oplossing te vinden. Tenslotte is Feng Shui slechts 33% van je aardse geluk en ​zijn je eigen instelling en kracht juist dan van groot belang.

blokkade

​Hoe gaat het met jou?

​Herken je iets mijn verhaal? Welke​ rotsblokken lig​gen er in jouw rivier? Stroomt er iets niet qua gezondheid, liefde, werk of geld en heeft de oplossing zich nog niet aangediend? Zit je er nog middenin?

​De 5 Elementen Balans Test die ik gemaakt heb geeft je ​meer inzicht. Want als je weet wat er uit balans is, wat je dwarszit dan kun je er wat aan gaan doen. Alleen of met mijn ​holistische ondersteuning.

​​Een gesprek dat je verder helpt

​Heb je de test ingevuld​ ​en ​wil je ​hulp bij het oplossen van jouw ​'​rots​blokken in de rivier'?
Kijk je uit naar een leven waarin het allemaal makkelijker gaat​ en lichter wordt?

​​Stuur me dan een berichtje via nicky@vital-living.nl voor een gratis telefonische sessie
van 30 minuten. Kost je niks en geeft alvast wat positieve energie en inspiratie 🙂

Harmonie in al je relaties

harmonie in al je relaties

​Hoe soepel ​lopen jouw relaties? Met je partner, je kinderen, ouders, collega's, baas of bazin, je vrienden en vriendinnen? Nooit een probleem of zit er af en toe een kinkje in de 'kabel'?

We weten eigenlijk allemaal wel dat de strijd die je soms voert, de irritatie die je voelt meer te maken heeft met wat er in jou leeft dan met die ander. Alleen het is zo veel makkelijker om de 'schuld' bij de ander neer te leggen.

Er zijn twee manieren ​om je te helpen je relaties te verbeteren. De ene is het lezen van ​dit boek van Esther en Jerry Hicks en dit in de praktijk brengen​. ​De andere ​beter te ​​leren ​accepteren wat is met bijvoorbeeld Clearing​s.

Een boek dat me riep

​Van de week was ik bij Spiritueel Centrum de Roos aan het Amsterdamse Vondelpark. Prachtig centrum met een leuk theehuis erbij en een groot aanbod van interessante workshops en trainingen. ​

​Omdat ik wat te vroeg was bezocht ik de winkel met tal van interessante spiritueel getinte boeken en ​werd ik aangetrokken door het boek van Esther & Jerry Hicks, "​Stap in de vortex: harmonie in al je relaties".

Wat een prachtig boek weer! ​Ik deel graag 2 inzichten ​met je.

"Als jouw leven ervoor gezorgd heeft dat jij vraagt om een verbeterde situatie - wat het ook is - en je zendt niet langer chronische denk-vibraties uit die tegengesteld zijn aan je verlangen, dan moet je verlangen wel naar je toekomen.

Maar je kunt niet de vibrationele patronen van wat je niet wilt levend blijven houden en dan ontvangen wat je wilt. Dat is tegen de Wet van Aantrekking."

Ofwel... eindeloos blijven denken en praten over wat je ​NIET wilt helpt je niet aan te trekken wat je ​WEL wilt! ​Dit is precies de reden dat ik bij een Clearing niet hoef te weten wat jouw verhaal, zorg of frustratie is want daarmee draag ik bij aan jouw 'probleem' in plaats van je te laten bewegen naar de oplossing (harmonie, vreugde, rust, ruimte, balans, blij zijn).

​"Je werkelijke geluk doet zich voor wanneer je ontdekt dat niemand anders dan jijzelf verantwoordelijk is voor hoe jij je voelt. Als je gelooft dat anderen verantwoordelijk zijn voor hoe jij je voelt dan bevind je je in ware afhankelijkheid, want jij hebt geen macht over hoe zij zich gedragen of voelen."

Een van mijn kernwaarden is dat alles bij jezelf begint. Alleen als je zelf verandert kun je je leven veranderen en op termijn de wereld waarin we leven. Alles wat ik je aanbied​, van Feng Shui tot Clearing en Vormgeving voor ondernemers is er op gericht jouw leven makkelijker te maken zodat veranderen niet zo moeilijk meer is.

Waarom trekken sommige mensen pijnlijke relaties aan?

​Dat is ook een vraag die in dit boek beantwoord wordt. Je zit in een relatie die je pijn en boosheid brengt, je beëindigt de relatie en binnen de kortste keren trek je weer een relatie aan die je datzelfde brengt. Hoe eindig je dat?

De oplossing daarvoor is die 'vibratie' totaal te stoppen. Dat doe je door:
- er niet over te praten
- er niet aan te denken
- en je er niet tegen te verzetten
- en het belangrijkste... activeer een andere vibratie

Praat alleen nog maar over wat je wilt en beëindig alle gesprekken over alle ongewenste ervaringen, situaties of resultaten. Nu is dat natuurlijk best lastig want we zijn zo lekker geneigd om het tegen iedereen te hebben over wat ons dwarszit en waarom Pietje of Marietje nou zo doet en waarom niet anders. En hoe jij je daarbij of daarover voelt.

​Dé manier is dus om je wens om je goed te voelen heel erg sterk te maken. Iedere keer dat je de behoefte voelt om je negatieve gedachten over de situatie te uiten, beslis je om je te focussen op je goed voelen.

​Vind je dat toch nog best lastig?

​Dan ​kun je uiteraard een aantal keren Clearings aanvragen. Want met elke Clearing ontdek je een moment hoe het is om vrij te zijn van spanning​, net zo lang tot je ​deze momenten zelf steeds langer ​kunt volhouden.

​Meer ontdekken over Clearing?

Moeten op Moederdag

moederdag en moeten

​Als je al een 'ding' hebt met het woord 'moeten', dan gooit '​Moederdag' er nog een schepje bovenop. Want het lijkt wel alsof je er niet onderuit komt om je moeder of schoonmoeder te bezoeken op Moederdag. ​Dat ​is niet zo erg​ maar zou je weleens van dat verplichte 'moeten' af willen lees dan vooral verder.

Van 'moeten' naar 'willen'

Veel van ​onze gedachten gaa​n over ​​zaken die we nog 'moeten' doen. De vraag is waar dat 'moeten' vandaan komt. Dingen ‘moeten’ geeft aan dat je er niet bewust voor kiest om iets te doen maar dat je ervan uitgaat dat het er gewoon bij hoort. Omdat dat nu eenmaal zo is of omdat iemand anders dat zegt.

Je ​moet het van jezelf, je partner, je kind, vrienden of familie, je baas​ of je collega​ en
​doe​t veel zaken dan op de automatische piloot zonder je verder af te vragen of het ook anders zou kunnen.

​'Moeten' legt ook een druk op jou. Je bent continu bezig met alles wat moet en komt niet meer toe aan jezelf, ​dat wat je zelf belangrijk vindt.
​Wat zou er gebeuren als je het woord 'moeten' ​vervangt door het woord 'willen'?

Wat wil jij?

Wil jij ook echt wat je van jezelf of van anderen 'moet'?
Door de vervanging ​van 'moeten' door het woord 'willen' ga je nadenken over wat jij zelf eigenlijk wilt.​ ​En dat is een belangrijke stap naar meer rust in jezelf en het verminderen van de druk.

​Het 'moeten' van Moederdag

Er is ook het collectieve 'moeten' zoals bijvoorbeeld bij Moederdag. Opgelegd vanuit de commercie. Hoe lief en aardig je je moeder ook vindt, Moederdag voelt toch een beetje of heel erg als ‘moeten’ of je nu wil of niet. ​​Een niet te vermijden verplichting.

Stel je man is de hele week niet thuis geweest, je verheugt je op een weekend samen en dan... BAM Moederdag. ​Het verplichte bezoek ​doorkruist de plannen die had.

Zelfs als je moeder zegt dat ze niets van je verwacht, ‘​Doe toch lekker je eigen ding, kind, ik vermaak me wel’. 
Voel je toch de onzichtbare druk van de maatschappij​. ​Wil je liever niet dat je moeder zich vervelend voelt als haar vriendinnen vragen ​of ze nog familiebezoek heeft gehad​ en zij ontkennend moet antwoorden. ​

Je ziet, je komt er bijna niet onderuit, die verplichte ‘Moederdag’ visite. Maar hoe kun je daar nu anders mee omgaan? Dat doe je door jezelf 3 vragen te stellen. ​ 

Lichter Leven en Moederdag

Lichter Leven betekent voor mij vanuit jezelf leven, doen waar jij blij van wordt terwijl je de ander in zijn waarde laat en niet tekort doet. Dat kan echter alleen als jij krachtig genoeg bent om voor jezelf te ​kiezen en vandaar uit oplossingen zoekt die voor beide partijen 'licht' en positief voelen. ​Deze vragen helpen je daarbij (voor Moederdag maar ook voor andere zaken):

 1. ​Hoe maak ik Moederdag gezellig met mijn moeder zonder mezelf/onszelf tekort te doen?​
 2. Wat kan de invulling van deze dag of... een deel van de dag zijn?
 3. Wat kan ik verzinnen om beide partijen (ik/wij + moeder) blij te maken?

Er zijn een aantal opties (ervan uitgaand dat je moeder nog gezond is en in staat tot op pad gaan) die ​het samen zijn als uitgangspunt nemen zoals bijvoorbeeld:

• ​Lunchen of dineren buiten de deur
​• Wandeling over het strand​, bos, park, landschapstuin
​• Bezoek aan een theetuin
​• Bezoek aan een mooie tentoonstelling

Allemaal manieren die de mogelijkheid bieden om Moederdag op een andere manier te vieren en niet uit te gaan van de standaard Moederdag = op visite gaan.

3 Vragen voor Lichter Leven​, van 'moeten' naar 'willen'​

​Het enige dat het van je vraagt is uitgaan van jezelf, denken in mogelijkheden en oog voor de ander​ in plaats van in vaststaande 'feiten' (Moederdag = op visite zitten).

• Wat wil ik? Wat willen wij?
• Wat wil de ander?
• Wat is leuk voor ons allebei?

Negen van de tien keer vind je een oplossing die verrassend is en een mooie herinnering voor alle partijen oplevert.

Succes!
Enne... veel plezier met je (schoon)moeder op Moederdag​ 🙂

Hoe goed ben jij in gelukkig zijn?

gelukkig zijn

Groot geluk en klein geluk

Voor mij zit gelukkig zijn vaak in kleine dingen. Is er niet een continu groots gevoel van geluk maar voelt het als een zacht kabbelende zee waarin ik dobber. Het leven leidt zoals ik het wil, doe waar ik van houd en waarvoor ik 'hier' ben.

Dat gevoel geeft een 'lekker in je vel zitten', een opgewekte stemming en een positieve blik op de wereld. En daardoor lijkt het alsof alles en iedereen om je heen daarin mee gaat. Als er iets onverwachts gebeurt raak je niet in paniek maar ga je er flexibel mee om.

5 Geluksbolletjes

Die staat van zijn komt voor mij het dichtste bij 'gelukkig zijn'. Als ik gelukkig zijn verder definieer dan kom ik tot het principe van de 5 geluksbolletjes. Die bolletjes draaien om ons heen alleen soms drijven er een paar af van het centrum (jij).

Dat zijn de momenten in je leven waarop het allemaal niet meer zo lekker gaat. Het geluksbolletje verandert in een 'onrustbolletje'. Er ontstaat een onbalans en hoe langer die onbalans duurt hoe verder weg het gelukkig zijn, het genieten en het je goed voelen is.

Wat zijn die 5 geluksbolletjes?

 1. Rust in je hoofd, vrij zijn van zorgen en gepieker
 2. Lekker in je vel zitten, een gezond en soepel lichaam
 3. Een huis om je heen waarin je je fijn voelt
 4. Goed contact met de mensen om je heen
 5. Werk doen waar je van houdt

Daar tegenover staan de 5 onrustbolletjes

 1. In de ban van je gedachten, gepieker en je zorgen maken
 2. Lichamelijke klachten die je leven beïnvloeden
 3. Onrust in je huis vanwege een onprettige sfeer of energie een verhuizing, verbouwing of verandering
 4. Ruzie, irritatie, gekwetstheid of frustratie naar de mensen om je heen
 5. Werk doen dat niet je hart heeft

Doe de In Balans/Uit Balans test om erachter te komen hoeveel onrustbolletjes jij hebt...

Heb je zelf invloed op je geluk?

Die vraag is essentieel. Ik ben ervan overtuigd dat we invloed op ons geluk hebben alleen dat we soms niet weten hoe. In de 20 jaar dat ik me nu verdiep in Feng Shui, spiritualiteit, energie en de Wetten van het Universum ben ik ervan overtuigd geraakt dat wijzelf en onze gedachten voor een groot deel ons geluksgevoel bepalen.

In welke omstandigheid je je ook bevindt, hoe erg dingen ook soms kunnen zijn, onze gedachten over die realiteit bepalen de mate van geluk die we ervaren. Verander je gedachten, vergroot je geluksgevoel daar komt het in feite op neer.

Dat gedachtegoed, die visie op gelukkig zijn maakt dat ik doe wat ik doe. Ik stel alles in het werk om een gevoel van geluk, van genieten op te roepen in mezelf en mijn leven. Wat ik daarover ontdek deel ik graag met jou. Op deze site, in een persoonlijk gesprek en het geven van adviezen en workshops.

Genieten en gelukkig zijn is een recht voor ieder mens

Je goed voelen, gelukkig zijn, meer genieten, minder stress ervaren... het zijn allemaal zaken waarvan ik vind dat ieder mens er recht op heeft. Hoe je dat bereikt is de volgende stap. Voor mij zit dat in het ontdekken hoe je de eerder genoemde geluksbolletjes kunt versterken. Niet zweverig maar door praktisch te zijn.

Het begint met rust

Rust en ruimte, daar begint het voor mij mee. Rust brengen in jou, je gedachten en je omgeving, je huis. Vanuit de stilte in jezelf of om je heen ontstaan er nieuwe mogelijkheden die je verder brengen op je pad naar gelukkig zijn. Naar zijn wie je werkelijk bent, naar je krachtig voelen, naar beter je grenzen kunnen aangeven zodat je voelt dat jij in control bent en niet de omstandigheden of andere mensen.

Het mooie is dat het niet uitmaakt waar je die rust het eerste in terugvindt en op welke manier. Het is als het gooien van een steen in een vijver. De eerste plons is het hardste en daarna verspreid het effect zich langzaam over het water. Net als in jouw leven.

Doe de balanstest

Kun jij je vinden in mijn visie en vraag je je af hoe je het meer genieten en gelukkiger zijn in jouw leven kunt versterken? Doe dan de Balanstest en ontdek waar bij jou een onbalans (een onrustbolletje) zit.

Is het tijd voor verandering?

verandering

Hoe is jouw leven nu?

Is het overvol met werk, gezin, zorg voor een ziek familielid of bezorgdheid om je kind dat niet lekker in zijn vel zit? Hol je jezelf regelmatig voorbij en kom je nauwelijks toe aan je rust of simpelweg even stilstaan en genieten?

Veranderen doe je in kleine stapjes

Als je dan eindelijk besloten hebt dat je het echt anders wilt, een verandering in gang wilt zetten blijkt dat nog best lastig. Omdat we vaak verwachten dat die positieve verandering in 1 klap gebeurt.
's Avonds naar je bed en de volgende ochtend eruit stappen in een totaal ander leven. Relaxter, genoeg geld, leuke vrienden, fantastische partner die je helemaal begrijpt en er altijd voor je is. Het werk waar je al jaren van droomt en wonen in je droomhuis. Zou heerlijk zijn toch?

Lees verder

Sta jij op een kruispunt in je leven?

Shares
Sta jij op een kruispunt?

Welke signaal 'dwingt' jou tot verandering?

Het bijzondere is dat je waarschijnlijk al een tijdje duidelijke signalen krijgt die je forceren tot een bepaalde keuze, een verandering in je leven die behoorlijke consequenties kan hebben. Een verandering waar je blij van wordt of juist ongemakkelijk.

Of je voelt al een tijd een verlangen naar iets anders, iets nieuws in je leven. Het kan ook zijn dat er van buitenaf iets op je pad komt dat je dwingt nu te kiezen of in elk geval een stap te nemen. Wat zijn die signalen van buitenaf eigenlijk?

Lees verder

Je verwarring de baas

Shares
verwarring in jezelf

Afronden en opnieuw beginnen

Verwarring alom, zo lijkt het tenminste als je wat meer dan gevoelig bent dan anderen. Verwarring in jezelf, wie ben je, wat wil je, wat zegt je hoofd, of je hart? Wat wil je beslist anders in het nieuwe jaar?

Als je dit herkent ben je niet de enige. We hebben een behoorlijk heftig jaar achter de rug dat je het liefst wilt afsluiten om volgend jaar heerlijk opnieuw te beginnen.

En bovendien is 2016 in de numerologie een 9 jaar, een jaar van afronding. Dus het kan kloppen dat jij dat gevoel van afsluiten en opnieuw beginnen ook hebt. Oude zaken loslaten en iets nieuws beginnen dat is het heersende gevoel dat ik in mezelf herken.
Wat ga jij veranderen? Een paar suggesties om je op weg te helpen.

Lees verder

Hoeveel ‘moet’ jij van jezelf?

Shares
stress, teveel moeten

Van moeten naar mogen

'Moeten'. Je herkent het vast wel, die onrust in jezelf dat je nog zoveel 'moet'. Er is 'intern moeten' en 'extern moeten'. Maar een ding hebben ze met elkaar gemeen. Ze brengen stress en onrust in je hoofd maar eigenlijk in  je hele systeem. En dat heeft weer gevolgen voor hoe je je voet, hoe je reageert en over een langere tijd hoe je in het leven staat. Heb jij het gevoel dat jij baas bent over je eigen leven of dat er iemand anders aan het roer staat?

Het verschil tussen intern en extern 'moeten'

Lees verder

Hoe goed ken jij jezelf?

Shares
Talentprofiel

Weet jij waar je goed in bent? Wat je talenten zijn? Voel je dat je op je pad zit? Maak je gebruik van al je kwaliteiten, je talenten?

Als je het gevoel hebt dat je helemaal niet op je plek zit, het enthousiasme en de sprankeling in je werk mist en het verlangen hebt om het roer helemaal om te gooien. Dan is 'weten wat je kunt' een belangrijke vraag om jezelf te stellen.

Jouw pad naar 'welvaart'

Als je duidelijk hebt wat je kunt heb je automatisch 'jouw pad naar welvaart' gevonden. En dan bedoel ik als eerste met 'welvaart', voldoening hebben, plezier hebben in wat je doet. En dat geld... dat komt daarmee vanzelf.

Misschien heb jij dé perfecte baan of het ideale werk gevonden en doe je dat met heel veel liefde. Je doet het omdat je dat van kindsaf aan al wilde of je wist al heel lang dat je er goed in was en bent het daarom gaan doen.

Zit je wel of niet op je plek?

Het omgekeerde kan ook. Je zit helemaal niet op je plek. Je probeert iets te doen of te zijn wat helemaal niet bij je past. Waar je heel erg hard voor moet werken terwijl iemand in je omgeving datzelfde op z'n boerenfluitjes doet en er heel succesvol mee wordt.

Vooral als je (hoog)gevoelig bent en je heel betrokken voelt bij je werk is het belangrijk dat dat werk jou blijft 'voeden'. Dat je je happy voelt en voldoening uit je werk haalt. Is dat niet het geval dan leidt die onvrede met je werk vaak tot overspannenheid of burned-out en dat is het laatste dat je wilt.

Ontdek je talent

Iedereen heeft andere kwaliteiten en er zijn talloze manieren om te ontdekken wat jouw talenten zijn. Complexe psychologische testen met heel veel vragen die je moet beantwoorden. Maar het kan ook anders, vanuit Feng Shui Bazi ofwel Chinese Astrologie waarin ik werk met je geboortedatum.

Als je nu twijfelt of je met je werk op de goede weg zit, of je beter een baan kunt zoeken of toch liever voor jezelf zou kunnen beginnen. Of het de goede tijd is om te starten of dat je beter kunt wachten op een volgende cyclus. Maar ook wat jouw kracht is, jouw natuurlijke talent. Als je dat wilt weten help ik je graag met een Talentprofiel vanuit de 5 Elementen (ook bekend uit de Chinese Geneeskunde).

Interesse?

Dan kies je uit een 1-op1 sessie of een dag workshop met ook 5 Elementen voeding. Stuur me een mailtje voor meer informatie.

 

 

 

 

Save

Save

Ben jij een HSP-er?

Shares

Of heb je geen idee wat het woord HSP (Highly Sensitive Person) betekent? Als jij jezelf ‘gevoelig’, misschien zelfs wel hooggevoelig vindt, dan ben je een HSP-er.

Er wordt super veel geschreven over hooggevoeligheid, HSP zijn maar ik herkende mezelf er niet zo in. Terwijl ik me niet besefte dat ik ondertussen mijn leven helemaal ingericht heb om om te gaan met onderstaande punten ;-).

Herken jij jezelf hierin?

 • Je houdt niet van harde geluiden
 • Je vindt hoe iets aanvoelt, de textuur van iets belangrijk
 • Je voelt anderen goed aan
 • Je pikt de sfeer in een ruimte snel op
 • Je bent gevoelig voor de effecten van cafeïne
 • Je kijkt niet graag naar gewelddadige films
 • Je hebt moeite met opgelegde veranderingen
 • Je wordt vaak verlegen gevonden vooral vroeger
 • Je kunt niet meer goed nadenken als je honger heb
 • Je trekt je bij drukte of tijdens drukke dragen liever terug
 • Je geur- en smaakgevoel is sterk ontwikkeld
 • Je hebt moeite met planning en krijgen van structuur
 • Je bent vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch
 • Je hebt sneller last van stress en fysieke klachten als hoofdpijn, maag/darmklachten, vermoeidheid
 • Je vindt het lastig om grenzen aan te geven, staat altijd klaar voor anderen

Na het lezen dacht ik… he, dat heb ik ook! En misschien herken jij hier ook wel een aantal dingen van. Dingen die maken dat je bent wie je bent en waar je al dan niet rekening mee houdt en kunt houden maar voor een ander soms totaal onbegrijpelijk zijn.
Of je weet het allang maar loopt in je gezin en in je werk tegen allerlei zaken waar je niet blij van wordt.

Ik herken hooggevoeligheid in mezelf en weet wat mij helpt daarmee om te gaan. Het is zelfs zo dat ik door deze lijst ineens begrijp waarom mijn diensten vanuit de 5 elementen (voeding, mindset, feng shui, talent weten en coaching) als een logische combinatie voelen. Alles is erop gericht om meer rust in jezelf te krijgen én in je omgeving zodat je beter functioneert en je gelukkiger voelt.

Hoe ga jij om met je ‘gevoeligheid’?

Lukt het je om alle ballen in de lucht te houden? Of loop je regelmatig tegen jezelf aan, of tegen de mensen die je lief zijn (wat nog vervelender is). Als het je even tegen zit, je overspoeld word door wat je allemaal wilt en vooral ‘moet’ hoe reageer je dan? Welk effect heeft dat op jou? En… wat doe je eraan of ga je eraan doen?

Rust is de basis, hoeveel rust heb jij?

Kies voor Rust en begin met voeding, mindset of je inrichting.

 1. Je voeding. Elke dag maak je keuzes wat je in je mond stopt. Maar wist je ook dat je met voeding echt invloed kunt uitoefenen op hoe je je voelt? Dat het je energie kan geven of juist relaxed kan maken? Dat wat je ’s avonds gegeten hebt je nachtrust positief of negatief beïnvloedt? En dan heb ik het niet over wel of geen alcohol of koffie?
  De recepten die je daarvoor op mijn 5 elementen koken blog vindt helpen je rustiger in jezelf te worden.
 2. Je mindset. Wat je denkt gebeurt. Je gedachten hebben ongelofelijk veel kracht. Wat je denkt over jezelf, je dag, de ander… als je in staat bent je beter los te maken van je eigen gedachten zul je merken dat je leven echt veel relaxter wordt. Clearings geven je de rust in je hoofd terug.
 3. Je inrichting. Je huis of beter gezegd je inrichting is een spiegel van hoe jij je voelt. Is je huis rommelig heeft het een effect, als het opgeruimd is ook. Soms is die spiegel niet zo duidelijk behalve als een ander je daar op wijst. Wat zijn de prikkels in jouw interieur die je onrustig maken of zorgen dat het rommelig wordt waardoor je je ergert, je moe, lusteloos of juist gespannen voelt? Feng Shui helpt je dat te ontdekken en geeft je inzicht in hoe je de energie, de sfeer en daarmee jouw gevoel in je huis verbetert.

Maak van hooggevoeligheid je kracht

Er zijn tal van coaches die HSP-ers daarbij helpen. Mijn manier om met hooggevoeligheid om te gaan is anders. Door in eerste instantie te focussen op de 3 dingen waar je elke dag mee te maken hebt. Wat je eet, wat je denkt en hoe je woont. Verander die dingen en je zult merken dat je rustiger wordt en jouw dagelijks leven makkelijker wordt, zowel voor jezelf als in je contact met anderen. Stuur me een e-mail als jij ook vanuit rust beter met je hooggevoeligheid om wilt gaan.